IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли поетапното усвояване на цислунарното пространство

Завръщането на Луната е моделирано по програма, която стимулира развитието на частния сектор, посочи д-р Светослав Александров

19:43 | 26.02.24 г.

Надявам се да има трайно завръщане на Луната и поетапно усвояване на цислунарното пространство, както и създаването на пазар в това пространство. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи д-р Светослав Александров, автор на сайта Cosmos.bg по повод новината, че след 51 години САЩ осъществиха ново кацане на Луната.

Той обясни, че е извършена роботизирана мисия, а кацане с хора на Луната е планирано след две-три години. Д-р Александров посочи, че завръщането на Луната е моделирано по програма, която стимулира развитието на частния сектор, на компании с доставката на полезни товари на Международната космическа станция.

Според него започва поетапно усвояване на цислунарното пространство, след като приключи комерсиализирането на близките орбити – от земната до геостационарната орбита.

"Открива се възможност за астрономия на Луната, която ще се прави на обратната страна на Луната, където има радиозатишие. Очакваме всички дейности, които се случват на Земята, да започнат да се движат и в орбитата на Луната. Говорим не само за космически туризъм, но и за космически погребения, изпращането на предмети със сантиментална стойност и други", прогнозира д-р Александров.

Той отбеляза, че в миналото хората са изследвали много малка част от Луната, били са около екваториалните ѝ области, но тепърва предстои да задълбочат наблюденията и проучванията си. Д-р Александров разказа, че в момента приборите за тази цел са сравнително прости – ще изучават космическата плазма в близост до Луната и свойствата на лунния грунд.

На въпроса ще стане ли Луната повод за търговска война, той е по-скоро оптимистично настроен, надявайки се, че един модел на международно сътрудничество, разбирателство и мир ще се пренесе и отвъд околоземната орбита, както и няма да предизвиква разделение между отделните държави.

Защо отне толкова много време на НАСА да стигне отново до Луната? Какво ще изследват приборите на роботизираната мисия? Каква е целта на следващата мисия с пробивна машина в затъмнените кратери на Луната? Как се развива космическата надпревара между САЩ и Китай?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още