IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частна компания изстреля първия американски лунен апарат от над 50 години

Peregrine на фирмата за космическа роботика Astrobotic трябва да кацне на Луната на 23 февруари

11:33 | 08.01.24 г. 2
Снимка: Astrobotic
Снимка: Astrobotic

Частна американска компания изстреля роботизиран спускаем апарат към Луната в понеделник в опит да осъществи първото меко кацане на естествения спътник от страна на САЩ от половин век насам. Апаратът излетя с новата ракета носител Vulcan на съвместното предприятие на Boeing и Lockheed Martin, предаде Ройтерс.

Лунният спускаем апарат Peregrine на фирмата за космическа роботика Astrobotic бе изстрелян в космоса в 9:18 ч. българско време от Кейп Канаверал, щата Флорида, при първия полет на Vulcan - мощна ракета, която се разработваше в продължение на десетилетие от съвместното предприятие на Boeing и Lockheed United Launch Alliance (ULA).

"Ура, толкова съм развълнуван", заяви главният изпълнителен директор на ULA Тори Бруно в залата за управление на изстрелването на компанията. "Това бяха години усилена работа. Досега това е една абсолютно прекрасна мисия".

Ако всичко мине добре, Peregrine ще отбележи първото меко кацане на САЩ на Луната след последното кацане на "Аполо" през 1972 г. и първото в историята кацане на Луната от частна компания - постижение, което се оказа трудно постижимо през последните години.

"Чакаме този момент от 16 години", каза главният изпълнителен директор на Astrobotic Джон Торнтън. Залата за управление на изстрелването се изпълни с аплодисменти, когато Peregrine се освободи от ускорителя си, с което корабът с размери на количка за голф започна 46-дневното си пътуване до Луната.

Държави и частни компании засилват амбициите си в надпреварата към Луната, като учените се надяват, че минерали, съдържащи вода, могат да бъдат използвани за поддържане на дългосрочни мисии на астронавти там.

Изстрелването на 60-метровата ракета Vulcan с двигатели, произведени от Blue Origin на Джеф Безос, беше важно за ULA, която я разработи, за да замени своята работна ракета Atlas V и да се конкурира с Falcon 9 за многократна употреба на SpaceX на Илон Мъск на пазара за изстрелване на сателити.

Залогът беше голям за Vulcan. Boeing и Lockheed, които притежават ULA в съотношение 50-50, се опитват да продадат бизнеса от около година. А изстрелването беше първият от двата сертификационни полета, изисквани от Космическите сили на САЩ, преди Vulcan да може да изпълнява доходоносни мисии за Пентагона, който е ключов клиент.

Peregrine трябва да кацне на Луната на 23 февруари и ще има за цел да събере данни за лунната повърхност преди планираните бъдещи човешки мисии. Това е първият полет до повърхността на Луната в рамките на лунната програма на НАСА "Артемида".

На борда на спускаемия модул освен другите товари има голям луноход на име "Анди" с тегло от 33 кг и височина от 103 см. Включен е и по-малък луноход с тегло 1,5 кг, наречен Spacebit, предаде AP.

Апаратът Peregrine. Снимка: Astrobotic Апаратът Peregrine. Снимка: Astrobotic

Миналата година Индия стана четвъртата страна, която постигна меко кацане на Луната, след като Русия се провали в опита си същия месец.

Частни компании пък претърпяха трудни моменти, като японската ispace и израелска компания се приземиха аварийно при първите си опити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
sssaaa
преди 3 месеца
С тази станция ли изпратиха да пътува и Битокойн на Луната или бъркам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още