IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е бъдещето на лунната икономика?

По какъв начин космическите технологии ще помогнат за развитие и на застраховане извън Земята, коментира Кевин О'Конъл, основател на Space Economy Rising

10:20 | 08.09.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Космическата икономика може да развие множество отрасли на Земята, като застраховането и земеделието и в момента е на стойност близо 550 млрд. долара, но се очаква да достигне между 1 и 3 трлн. долара само в следващите 5 до 10 години. С улесняването на достъпа до Космоса ще се разкрият необятни възможности за хората, защото почти всеки сектор на Земята ще се развива и на Луната. Тази прогноза в предаването „Футуризъм“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Кевин О'Конъл, основател и главен изпълнителен директор Space Economy Rising и член на Консултативния съвет на EnduroSat.

„Космическата икономика представлява всяка дейност, която ни помага да разберем, използваме или управляваме космическите ресурси. Хората използват технологиите, базирани в Космоса, многократно в ежедневието си дори без да се замислят за това – например когато изпращат съобщение до свой приятел на другия край на света, проверяват прогнозата за времето, използват навигация или дори банкомат“, обясни Кевин О'Конъл, който е и университетски преподавател, международно признат експерт в сферата на глобалната космическа икономика с близо 40-годишен опит в комерсиализацията на Космоса, технологичната конкуренция и нейното внедряване в глобалните пазари.

Според него след множеството мисии, които различни страни започват към Луната, се смята, че тази година се заражда лунната икономика, която ще отвори голям брой търговски възможности.

Кевин О'Конъл съобщи, че в следващите години има планирани близо 140 мисии до Луната и въпреки че някои от тях няма да бъдат успешни, много ще постигнат целите си и значително ще подобрят разбирането ни за геологията на Луната и състава на скалите и повърхностния слой. „Друга задача на тези мисии е да изследват дали лунният лед може да се използва за захранване на бази там или за гориво, което ще захранва кораби към други планети“, посочи ученият.

Той напомни, че голям брой страни са подписали споразуменията „Артемида“, според които се ангажират да работят за установяване на постоянно човешко присъствие на Луната.

О'Конъл потвърди, че ако хората останат дълго на изкуствения ни спътник, те ще се нуждаят от всякакви удобства, като развлечения, спорт, изкуство и музика, както и разработването на вкусна космическа храна. „Хората ще трябва да разработят и местообитания на Луната, а това ще изисква и всякакви инженери и други видове специалисти“, отбеляза той и даде пример с работата на компания, която строи 3D принтирани жилища на Земята и вече е спечелила договор с НАСА за изграждане на бъдещи жилища и на Луната.

Кои още сектори ще се развият благодарение на Космоса? Какво ще представлява космическият туризъм, какви регулации ще бъдат необходими и как ще се уреждат евентуалните конфликти в космическото пространство? Кога пак ще отидат хора на Луната и как ще продължи космическата надпревара? Кога ще има мисия за изследване на Слънцето?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости а предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още