IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камен Илиев: Най-големият AI проект на Европа е за Космоса

Как да стигнат българските фирми до средствата на Европейската космическа агенция, коментира директорът на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана

16:16 | 17.07.23 г.

Най-големият проект, който Европа финансира в сферата на изкуствения интелект, е в Космоса. Европейската комисия даде един милиард евро допълнително на Европейската космическа агенция, а тези средства ще доведат до създаването на изключително много малки и средни предприятия. Това е така да се каже демократизацията на икономическата среда, защото Космосът досега се доминираше от големите военно-промишлени компании по света и основните средства са в тях. Този коментар в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria направи Камен Илиев, директор на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана към Българската академия на науките.

„Космосът е най-големият инкубатор за развитие на европейската индустрия. На първо място е военната, разбира се, но след това всички останали индустрии“, коментира той.

Камен Илиев посочи, че близо десет години Европа дава изключително много средства, като целта е да се намали стойността на скъпите изследвания, защото по думите му, това е скъпа индустрия, в която възвръщаемостта е много по-бавна, отколкото в нормалните икономически сфери.

Директорът на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана смята, че Космосът е много силен заради това, че това е единственият сектор, който е с двойно предназначение. „Тоест всичко в Космоса, което се прави с цел отбрана и сигурност, може да бъде трансформирано в икономическа дейност, което е изключително ефективно“, поясни той.

Илиев напомни, че България, Кипър и Малта са трите страни в Европейския съюз, които все още не са членове на Европейската космическа агенция, което той смята за е огромна загуба.

„Трудно ми е да определя истинската причина за това защо България, която инвестира толкова много в космическа наука в миналото и защо след като имаме такива постижения, с които всяка страна би се гордяла, това нещо се захвърля и остава сред треторазрядните приоритети, за които никога не стига финансирането“, е мнението на Камен Илиев.

По думите му българските фирми не могат да участват в програмите на Европейската космическа агенция, защото страната ни не е неин член , но може да се включат в програмите, които се финансират от Европейската комисия.

„ЕК дава 16 милиарда евро за такива програми, в които ние можем да участваме, но българските фирми нямат опит и не знаят как да кандидатстват. България е на последно място по усвояването на средства от тези програми и участва спорадично”, отбеляза директорът на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана.

Знаят ли българските IT фирми стандартите, за да участват в проекти за Космоса? Какви средства може да получи страната ни за космически проекти? Има ли специалисти, които ще се ориентират към иновативни проекти при създаването на екосистема, за да стане българската индустрия конкурентоспособна? Как наличието на национална космическа програма ще се отрази на икономиката ни? Кога страната ни ще има космическа стратегия? Какво ще се обсъжда на форума в Бургас?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още