IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Човечеството отново се готви да колонизира Луната

Вече се говори за усвояване на орбитата около естествения спътник на Земята и изграждане на бази, каза Светослав Александров, Cosmos.bg

21:53 | 14.08.23 г. 3

Човечеството се връща на Луната и вече няма да си тръгне от нея. Това каза Светослав Александров, Cosmos.bg, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира последната мисия на Русия до естествения спътник на Земята. 

На 11 август Русия изстреля ракетата "Союз", носеща автоматичната междупланетна станция "Луна 25". Това е първата подобна мисия, реализирана от Москва за последните 47 години и първата в новата история на страната. Целта е южният полюс на Луната, непокоряван до момента от човека. Мисията има за цел да открие вода на естествения спътник на Земята. 

„Всички говорим за завръщане на Луната, но стъпката, която сега прави човечеството, няма да прилича на случилото се по време на програмата "Аполо" - да се забият знамена и да се върнем, без да има кой знае какви научни ползи“, посочи събеседникът.

"Вече говорим за усвояването на т.нар. "цислунарно пространство" - пространството от Земята до Луната, за усвояване на орбитата около Луната и изграждане на бази. Понасятощем такава база се разработва от САЩ с партньорите от Международната космическа станция. Тя се нарича "Гейтуей" и ще бъде изградена в близко бъдеще", уточни Александров.

Идеята е орбитата около Луната да бъде усвоена и комерсиализирана по същия начин, по който са усвоени околоземните орбити. След тази стъпка, евентуално, която ще отнеме поне до края на това десетилетие, ако не и след това, ще може да се говори и за мисии до Марс,обясни той.

"Гейтуей" ще бъде база, която ще бъде периодично обитаема, в сравнително стабилна орбита около Луната. От нея ще може да се слиза до повърхността, а евентуално и до други обекти в Слънчевата система. Сега тепърва започва изграждането на тази станция, подчерта Светослав Александров. "Миналата година до тази орбита беше изстреляна пробна мисия на НАСА. Тя продължава да работи и до ден днешен и тъй като всичко е успешно с тази мисия, скоро ще започне извеждането и на модулите", посочи гостът. 

Относно финансовите ресурси, които ще са необходими, вече се оформя огромно икономическо сътрудничество в рамките на програмата "Артемис", но то е необвързващо, допълни Александров. Предполага се, че основната част от финансирането  както и на Международната космическа станция, ще дойде от САЩ и, разбира се, всеки, който се включи към строежа на самата архитектура, на самите модули - вероятно и държавите от Европейската космическа агенция. 

"Хубавото е, че сега вече всички имат желание това да се случи и Луната няма да бъде зарязана, както се случи в последния половин век, а вероятно ние се връщаме на Луната и вече няма да си тръгнем от нея", каза Александров.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 8 месеца
До: khao ... то и фобос-грунд не трябваше да се проваля ... караблите союз също не трябваше да изпускат въздух ... сателитите им не трябва да падат преди да заемат ниска околоземна ... ама ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 месеца
До: zelka007 надали ще се провали, то е няква смешна мисоя... 30 киля модул с 7-8 инструмента.. ПР мисия зада им стане днес на копейките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 8 месеца
ще следим с интерес зрелищният провал на луна-25 ... космическите нации лазят с разни роботи по астероиди , по Марс , около Юпитер , около Слънцето , отвъд Слънчевата система ... а най-мирната държава ще опита да излезнат от околоземна орбита ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още