IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия тръгна на своята първа мисия към Луната в новата си история

"Роскосмос" планира меко кацане на южния полюс на естествения спътник на Земята

08:17 | 11.08.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия изстреля ракетата "Союз", носеща автоматичната междупланетна станция "Луна 25", пише ТАСС. Това е първата подобна мисия, реализирана от Москва за последните 47 години и първата в новата история на страната. Целта е южният полюс на Луната, непокоряван до момента от човека. Изстрелването беше осъществено рано тази сутрин от космодрума "Восточний".

Очакванията са, че модулът ще достигне до своята цел на 21 август, посочва Ройтерс, цитирайки ръководителя на "Роскосмос" Юрий Борисов. Той коментира, че се надява на "меко кацане", а самата мисия има за цел да открие вода на естествения спътник на Земята. Руската мисия се конкурира с индийския модул Chandrayaan-3, който също се насочи към Луната и вече е в нейната орбита. Индийската мисия също се е прицелила в южния полюс на Луната и планира да кацне в края на август, допълва Bloomberg.

От Ройтерс припомнят, че преди години НАСА и други космически агенции засякоха следи от лед на южния полюс на Луната. Сега "Луна 25", чиито параметри са колкото малък автомобил, ще опита да докаже наличието им. Мисията ще продължи шест месеца.

Изстрелването на "Союз" е триумф за Кремъл - голяма част от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна са насочени към аерокосмическата сфера. Тази мисия беше планирана от десетилетия и ще бъде тест и как ще се справят руснаците самостоятелно в Космоса, след като заявиха, че ще спрат съвместната работа със западните космически агенции.

Европейската космическа агенция искаше да използва "Луна 25", за да тества своята ситема за навигация Pilot-D, но заради влошените връзки с Русия, плановете пропадаха.

Американският астронавт Нийл Армстронг е първият човек на Луната - кацнал през 1969 година, но ракета от СССР - "Луна 2", е първата, достигнала атмосферата на спътника - още през 1959 година, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 8 месеца
Айде, чакаме Лунната Народна Република да обяви излизането си от състава на космоса и влизането в състава на РФ, напук на оплюнчeнитe форумни евроатлантичета! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: zelka007 Не съм съгласен, че нашите копейчовци тук, като сссаааа, циклопчето, оpk, варт и тн., са с отрицателни резултати на АйКю теста - резултатите им са 0 :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 10
Алехандро
преди 8 месеца
До: sssaaaКолхозник, знаш ли клко смешни изстрелвания имате на година!? Какво става с роскосмос?! Изпращате някаква абсолютно допотопна техника, с бутончета от 1970-та година... Жалка, колхозническа история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 8 месеца
До: khao ... тва същество sssaaa , не е глупаво ... да е глупаво означава , че има наличие на ограничен интелект , с който доказва принадлежност към човешкият вид ... тва при тестовете за IQ е постигнало отрицателен резултат . хората правещи тестовете са помислили , че нещо са сгрешили , и са ги провели пак , и тва е потвърдило отрицателният резултат . тва е абсолютната нула , от която започват измерванията за интелект на чехълчета , червeи , oxлюви , мекотели , xлeбарки и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 13
khao
преди 8 месеца
До: sssaaa хахахаха, глууупавата копейка даже заглавието не можа да прочете правилно! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 11
sssaaa
преди 8 месеца
Добре де не бяха ли наричани тия Блатни oрkи, нефелно племе, и крадци на перални и съдомиялни. Нали технологичните гиганти бяха само Евроатлантиците, а пък как така Русия първа била изстреля ракети, нали бяха технологично изостанала пияна нация ходеща по калната 1/8 от земята. Какви са тези статии къде пишете, я дайте малко по-сериозни Евроатлантически новини, като за Фекалния - гeй паради в Европа, бракове между мъже, зеления преход и Демократични новини, а не на страна управлявана от Диктатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 15
OHЯ
преди 8 месеца
Тия и към Киев бяха тръгнали , ама видяхме кво стана !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
danchomentata
преди 8 месеца
Силата на първото излитане на новата ракета "Старшип" на "Спейс Екс" - най-голямата и най-мощната в света, повреди сериозно стартовата площадка ...https://videon.img.ria.ru/Out/Flv/20230811/2023_11_08_LUNA25RIA16x9_0rtwxspq.nhb.mp4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 16
Алехандро
преди 8 месеца
Някакво видео, преди, по време и след изстрелването, няма ли бе, ватирани алхоголици?! Все пак сме 2023?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
danchomentata
преди 8 месеца
В сравнение с ядрените реактори, използващи верижна ядрена реакция, радиоизотопните генератори са значително по-малки и конструктивно са по-прости. Изходната мощност на радиоизотопните генератори не е много голяма (до няколко стотици вата) при неголям КПД. Затова в тях няма движещи се части и те не изискват обслужване през целия си експлоатационен срок, който може да се измери с десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още