IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската лунна мисия Peregrine е пред провал

Учените работят денонощно, за да събират данни от космическия апарат

22:45 | 09.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Astrobotic 
Снимка: Astrobotic 

Учени, помогнали за разработването на технология за американската лунна мисия, работят денонощно, за да съберат данни от космическия апарат, преди той да загуби окончателно мощност, предаде PA Media/ДПА.

Мисията Peregrine Mission One на американската космическа компания Astrobotic стартира в понеделник, но малко след изстрелването се появи проблем с изтичане на гориво.

В изявление в социалната мрежа X от компанията казаха, че инженерите й са успели да ориентират космическия апарат към Слънцето, така че слънчевият панел да може да абсорбира слънчева светлина и да зарежда батерията си.

От Astrobotic обаче допълват, че двигателите на Peregrine, предназначени да помагат за поддържане на траекторията на полета, сега трябва да работят "много над очаквания им експлоатационен цикъл", за да спрат отклоняването на спускаемия апарат.

Учени от екипа, участвали в разработването на ключов сензор, наречен Exospheric Mass Spectrometer, на бордовия инструмент, известен като PITMS (Peregrine Ion Trap Mass Spectrometer), казаха, че работят на смени, за да увеличат максимално възвръщаемостта от екзосферния масспектрометър, тъй като Peregrine е изправен пред "ограничен живот".

Сондата с тегло 1,2 тона и с размерите на градинска барака беше изстреляна от Кейп Канаверал във Флорида, а целта на мисията беше да кацне на Луната на 23 февруари.

Малко след отделянето му от ракетата-носител на United Launch Alliance, екипът от Astrobotic  установи, че Peregrine изпитва затруднения с постигането на стабилна позиция, насочена към Слънцето.

От компанията съобщиха, че сега остава гориво за по-малко от 40 часа, преди космическият апарат да загуби мощност и да започне да пада.

"В момента целта е да приближим Peregrine възможно най-много до лунното разстояние, преди апаратът да се лиши от способността си да поддържа позицията си, насочена към Слънцето, и впоследствие да загуби мощност", казват от "Астроботик". 

Astrobotic е първата от трите американски компании, които тази година ще се опитат да изпратят космически апарат на Луната в рамките на инициатива на НАСА. Другите две са Intuitive Machines и Firefly.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
RoyBatty
преди 3 месеца
Големият напредък на човечеството в космоса беше и поради студената война. Сега войната е малко по-топла, но може би пак ще се наливат пари и за космос - при това играчите вече не са само двама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 месеца
*Американската лунна мисия Peregrine е пред провал* - Я, тук рояк глъмове лани ни убеждаваха, че това е запазена територия само на руснаците? *Сондата с тегло 1,2 тона и с размерите на градинска барака* - браво бре, Екипа! Има ли стандарт за размер на градинска барака? Моята е 35 м2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още