IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова американска частна мисия ще опита да кацне на Луната

Nova-C трябва да бъде изстрелян от SpaceX на 14 февруари от космическия център "Кенеди" във Флорида

12:25 | 08.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Intuitive Machines и SpaceX и
Снимка: Intuitive Machines и SpaceX и

Месец след провала на първата частна лунна мисия американски компании ще се опитат да изпратят космически апарат на Луната на 14 февруари, когато на много места по света се празнува Свети Валентин, предаде AFP.

Мисията ще бъде осъществена от лунен спускаем апарат на базираната в Хюстън, Тексас, компания Intuitive Machines, който ще бъде прикрепен към ракета носител на SpaceX.

Предишният опит беше извършен през януари от лунния модул на компанията Astrobotic, който беше изстрелян с ракета носител  на United Launch Alliance - партньорство между Boeing и Lockheed Martin. Заради изтичане на гориво по време на полета космическият апарат не успя да достигне Луната и контролирано се разпадна при повторното си навлизане в земната атмосфера.

По план спускаемият апарат на Intuitive Machines, наречен Nova-C, трябва да бъде изстрелян от SpaceX на 14 февруари в 05:57 ч. по Гринуич (07:57 ч. българско време) от космическия център "Кенеди" във Флорида. Планира се апаратът да кацне на Луната на 22 февруари в близост до южния ѝ полюс.

Ако мисията е успешна, това ще бъде първото кацане на американски космически апарат на Луната след края на програмата "Аполо" преди повече от 50 години и първото успешно кацане на лунната повърхност, осъществено от частна компания.

Лунният спускаем апарат Nova-C ще превози до Луната научни инструменти на НАСА, която е подписала договор на стойност над 100 млн. долара с Intuitive Machines.

Инструментите имат за цел да осигурят по-добро разбиране на лунната среда, за да помогнат на американската космическа агенция да се подготви за завръщането на астронавти на естествения спътник на Земята, което планира с програмата си "Артемида".

Космическият кораб Nova-C ще носи и цветни скулптури на съвременния художник Джеф Кунс.

Кацането на Луната е особено сложно заради липсата на атмосфера, което означава, че не могат да бъдат използвани парашути и че космически апарат трябва да използва своите двигатели, за да извърши контролирано спускане.

Преди неуспеха на мисията на Astrobotic през януари, с провал завършиха и опитите на частни израелски и японски компании през 2019 и 2023 г.

Малък японски космически апарат, наречен SLIM, все пак кацна на Луната в края на януари, но не успя да използва своите слънчеви панели веднага след кацането си, както беше планирано.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още