IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата японска сонда кацна успешно на Луната

Междувременно базираната в САЩ Astrobotic призна, че е изгубила контакт с капсулата Peregrine при навлизане в земната атмосфера, след като не успя да кацне на Луната

18:40 | 19.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония приземи първата си сонда на Луната, като по този начин островната страна се превърна едва в петата държава в историята, която успява да изпрати успешно апарат на естествения спътник на Земята, съобщава Bloomberg.

Спускаемият модул SLIM , наречен „лунен снайпер“, кацна около 20 минути след полунощ японско време в събота сутринта. Проектиран да се приземява в рамките на 100 метра от целта си, лекият спускаем апарат беше изстрелян през септември от ракетата H2-A, съвместно разработена от Mitsubishi Heavy Industries Ltd. и Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA).

Спускаемият модул е достигнал лунната повърхност, но агенцията засега не е потвърдила състоянието му.

JAXA прекрати предаването си на живо, без да потвърди състоянието на SLIM, но планира да информира медиите на предстояща пресконференция.

Успешно меко кацане — при което космически кораб се спира контролирано — на интелигентния спускаем апарат за изследване на Луната поставя Япония в списък, в който присъстват само САЩ, СССР, Китай и Индия.

Дълги години Япония се опитваше да навакса изоставането си в тази област, след като успя да победи големия си съперник Китай при изстрелването на първия си сателит през 1970 г. Оттогава обаче островната страна изостава на фона на серията от космически успехи на Пекин. Това включва първото в света меко кацане на обратната страна на Луната през 2019 г. и приземяването на Марс през 2021 г.

Индия също засенчи Япония, след като миналия август успя от втория опит да приземи апарат до южния полюс на Луната. Въпреки че американците и СССР изпращат космически апарати на Луната по време на Студената война, през последните години Вашингтон и Москва изпитват трудности в опитите си да надградят тези програми: руският модул „Луна-25“ се разби миналия август, а мисията, подкрепена от НАСА на стартъпа от Питсбърг Astrobotic Technology Inc., се провали по-рано този месец.

За Япония кацането на Луната се оказа още по-трудно начинание. Нейната космическа агенция JAXA загуби контакт с лунен спускаем апарат в края на 2022 г., докато базираната в Токио Ispace Inc. също претърпя повреда в комуникацията с кораб, пътуващ към Луната миналия април.

Успешното кацане на Луната би подобрило позицията на JAXA, след като правителството финализира план да предостави на агенцията 1 трлн. йени (6,8 млрд. долара) за 10 години в подкрепа на космическия бизнес и изследванията.

Междувременно американската компания за космически изследвания Astrobotic обяви, че е изгубила връзка с капсулата Peregrine при навлизането на апарата в земната атмосфера. Според наличната информация контактът е прекъснал в четвъртък, около 20:50 ч. по Гринуич, над южната част на Тихия океан. Компанията заяви, че е завършила контролираното навлизане на апарата в атмосферата над океана 14 минути по-късно.

Peregrine така и не успя да кацне на Луната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още