IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успяват ли непридружените непълнолетни бежанци в България да продължат образованието си

Как се приобщават мигрантите към българското общество, коментира Владислав Дамянов, ръководител на Отдел "Миграция и интеграция" в „Каритас – София“

18:52 | 05.03.24 г.

Основната цел на проекта „Подкрепа за бъдеще“ е насочена към изграждането и създаването на прием за непридружени непълнолетни бежанци в България. Идеята е да ги подкрепим те да продължат своето образование. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Владислав Дамянов, ръководител на Отдел "Миграция и интеграция" в „Каритас – София“.

Според статистиката в последните години броят на идващите непридружени деца е около 2 хиляди на година. Дамянов посочи, че всички НПО и държавни институции се стремят да създадат възможности за реално детство и сигурно място за пребиваване на децата, пътуващи без близки.

По думите му идеята е да се създадат възможност за развитие на дошлите тук бежанци, опитвайки се да изградят условия за продължаване на образованието, като те да се почувстват реални граждани.

„Когато пристигнат на територията на България те попадат в регистрационно приемателните центрове на Държавната агенция за бежанците, като в София има изградени две сигурни зони, в които за децата се грижат социални работници, като им се предоставя допълнителни услуги свързани с тяхното развитие, включващи неформално образование и обучение по български език“, обясни експертът от „Каритас – София“.

Дамянов подчерта, че това е доста труден процес и изисква много усилия в тази посока. „На първо място голямата пречка е българският език, който те трябва да знаят, за да могат да се включат в българската образователна система, тъй като основната цел на по-голямата част от младежите е да продължат своя път към Западна Европа“, коментира той.

Дамянов отбеляза, че не всеки учител по български език може да преподава езика като чужд. По думите му за обучението е нужна специална методология в тази насока, но съобщи, че все повече университети създават специалности, насочени към обучение на български език като чужд.

Владислав Дамянов обясни, че младежите често пътуват с ясна идея какво ще правят по пътя си, а от организацията се опитват да ги научат на финансова култура и как да не попадат в различни капани. Най-често децата не пътуват със собствен план, а следват този на родителите им, като се стремят към установяване в Западна Европа, откъдето после могат да „изтеглят“ семействата си.

„Основните работни направления, в което се насочват бежанците в трудоспособна възраст, е строителството, услугите и хранително вкусовия сектор. Наблюдава се желание за преквалификация, като част от дошлите искат да започнат собствен бизнес, добави експертът от „Каритас – София“. – От организацията предлагат курсове за преквалификация, като тук отново основната пречка е езиковата бариера.“

Намалява ли административната тежест за приема на бежанци на работа у нас? По какъв начин ментори помагат с ролеви модели за непридружени малолетни и бежанци в трудоспособна възраст?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още