IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за убежище в ЕС достигнаха връхна точка след мигрантската криза

Броят им се е увеличил с 18% спрямо 2022 г. и 2,5 пъти спрямо най-ниския им брой през 2020 г.

10:46 | 28.02.24 г.
Снимка: Rawan Subhi Obaidullah/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Rawan Subhi Obaidullah/Anadolu Agency via Getty Images

Молбите за убежище в Европейския съюз са скочили с 18% до 1,14 милиона през 2023 г. Това е най-високото ниво от мигрантската криза през 2015-2016 г., показват данни на Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището (EUAA), изнесени в сряда.

Данните се доближават до тези от 2016 г., когато в ЕС бяха подадени близо 1,2 млн. молби за убежище. Най-малкият брой от началото на мигрантската криза през 2015 г. е отчетен през 2020 г. - малко над 460 хил. искания. Това означава, че през миналата година подадените молби са били 2,5 пъти повече от този брой.

Реалният мащаб на това предизвикателство е дори по-голям, тъй като близо 4,4 млн. разселени лица от Украйна също се възползват от временна защита, което увеличава значително общия брой на лицата, пристигащи в ЕС с нужда от защита, отбелязва агенцията.

Новите данни вероятно ще подхранят нажежения дебат около миграцията и крайнодесните настроения, особено преди изборите за Европейски парламент през юни. Настроенията обаче се отразяват и на местни и национални избори, като партии като германската крайнодясна „Алтернатива за Германия“ набират все повече популярност сред избирателите.

 

През миналата година сирийците и афганистанците остават най-големите групи, подали молби за убежище, показват данните на агенцията.

Сирийците са подали общо 181 хил. молби, увеличавайки се с 38% на годишна база, като това е най-големият брой от мигрантската криза насам. Макар да остават на второ място по брой на молбите, заявленията от афганистанците са намалели с 11% през 2023 г. на годишна база до 114 хиляди.

Агенцията отбелязва като изключително важно, че много от основните национални групи, търсещи защита в ЕС през 2023 г., са подали най-много молби от мигрантската криза насам, а някои дори най-много в историята.

Турски граждани например са подали почти 101 хил. молби за убежище, което е с цели 82% повече спрямо 2022 г. Най-голям брой са били регистрирани в Германия.

Граждани на Венецуела и Колумбия са подали по над 60 хил. молби, като това е с по една трета повече на годишна база. Испания е била страната с най-много регистрирани заявления.

Мароканци и египтяни са подали съответно 31 хил. и 27 хил. молби за убежище, но дестинацията им е била различна. Мароканците са подавали заявленията си основно в Австрия, а египтяните – в Италия.

Агенцията отбелязва, че броят на молбите за убежище от палестинци е ударил рекорд от почти 11 600 след началото на войната между Израел и „Хамас“. Трудно е да се регистрира коректно броят им обаче, тъй като повечето страни членки на ЕС не признават Палестина като държава.

България е на десето място (в данните като страни домакини се включват още Норвегия и Швейцария – бел. ред.) сред страните, които са получили най-много молби за убежище – 2% от всички, или общо 22 519. От тях обаче над 16 хил. заявления са били оттеглени.

Общо взетите решения по подадените молби за убежище са 8739, като положителните решения от тях са 5789. Най-много подадени искания са от граждани на Сирия и Афганистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още