IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готов ли е българският трудов пазар да приеме мигрантите

Предвижда ли интеграция на чужденците Законът за убежището и бежанците, коментира Диана Радославова от фондация "Център за правна помощ - Глас в България"

16:48 | 22.02.24 г. 2

Липсва регулаторен механизъм за мигрантите в България, с който да имат достъп до трудовия пазар. За това предупреди в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Диана Радославова, главен адвокат и съучредител на фондация "Център за правна помощ - Глас в България".

Тя посочи, че в страната ни се търсят почти 269 хиляди работници в огромно разнообразие от сектори, но има законодателни празнини, които не са само в Закона за убежището и бежанците, а и в Закона за чужденците, отнасят се до мерки за облекчаване на достъпа до трудовия пазар, разрешения за работа, получаване на визи.

„България демографски и икономически се нуждае от миграция. Миграцията не е нещо лошо или страшно и нейното менажиране не може да включва само принуда, защита и охрана“, е мнението на юриста.

Наблюденията на Радославова са, че в нашата страна няма желание процесът на интеграция да се разгледа комплексно, въпреки че се предвижда единен регистър за търсещите закрила чужденци у нас, който да свързва и улеснява комуникацията между институциите. По думите на адвоката едва след въвеждане на регулаторен механизъм за достъп на мигрантите до трудовия пазар ще се види каква е реалната им бройка, защото „те ще се покажат на повърхността, ще платят такси, ще започнат да плащат данъци“.

„В България никога не е имало добро ниво на интеграция. У нас се наблюдава и значителна вторична миграция на украински бежанци, които след престоя си тук са се отправили към други европейски държави“, даде пример Радославова. И добави, че и при новите законови промени, които се отнасят за връщането на мигранти и релокацията им, не се говори за интеграция.

Какво предвиждат промените в Закона за убежището и бежанците? Настъпи ли промяна за мигрантите след решението за приемане на България по въздух и море в Шенген? Нарушават ли се човешките права на мигрантите у нас? Каква е статистиката на запитванията и реално върнатите мигранти? Заплаха ли е за страната ни войната в Близкия изток?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 месец
До: onezero007 и правило е отговорил !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
onezero007
преди 2 месеца
Един така наречен "мигрант" като го питаха какво мисли да работи в Германия каза следното - "аз не съм дошъл да работя, а да си живея"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още