IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Центровете за бежанци у нас са запълнени наполовина, обяви премиерът

Денков изключва възможността заради поетите ангажименти за Шенген в България да бъдат изпратени хиляди бежанци

16:33 | 23.02.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Местата за настаняване към Държавната агенция за бежанците (ДАБ) са запълнени на 50%. Това заяви от парламентарната трибуна министър-председателят Николай Денков по време на участието си в днешния парламентарен контрол. Премиерът подчерта, че данните, които цитира, са получени тази сутрин. 

Денков отговори на депутатски въпрос от групата на „Възраждане“ във връзка с приетите условия от страна на българското правителство по сделката за частично влизане в Шенген и тяхното изпълнение, свързано с обратно връщане, настаняване и предоставяне на убежище на всички лица, регистрирали се в България, но по собствена воля се намират на територията на Австрия или друга страна от ЕС.

„Новият регламент води до това, че бежанците ще бъдат разпределени между повече държави и по-равномерно. Това е смисълът на новия регламент. България дори ще бъде облекчена допълнително“, увери премиерът, цитиран от БТА.

Николай Денков изключва възможността заради поетите ангажименти заради Шенген в България да бъдат изпратени хиляди бежанци. Той припомни, че 95% от мигрантите, които се регистрират в България, след като напуснат страната, не искат да се връщат в нея. „Няма никаква опасност да се върнат…защото цялата практика досега показва, че от тези записани хора, 95% никога не проявяват желание да бъдат върнати обратно в България“, отговори премиерът Николай Денков. 

По думите му от сключването на споразумението за влизането на България в Шенген по въздух и вода насам запълняемостта на бежанските центрове намалява.

Няма нови изисквания по отношение на условията по Дъблинското споразумение, заяви още по време на участието си в петъчния парламентарен контрол министър-председателят. 

„От 1 януари 2023 г. до 31 декември 2023 г. България е определена като компетентна държава членка за общо 5731 искания, получени от Австрия. За същия период от Австрия са заявени едва 194 прехвърляния, от които реално са прехвърлени 113 лица. Поради ежедневното изпращане на искания от една държава членка към друга, броят на лицата, които България се е съгласила да приеме, се променя ежедневно, тъй като отговорността е тясно свързана със задължението и съответните условия“, каза премиерът. 

Той припомни, че България връща нелегални мигранти и към техните държави на произход, а оттам се променя ежедневно и броят на лицата, които се намират в центровете. „Отговорността на България за брой лица, които се е съгласила да приеме на територията си, се променя всеки ден, в зависимост от изтичането на шестмесечния срок“, каза той пред депутатите в залата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още