fallback

Експерт: Необходимо условие за зелената енергия е развитието на базови мощности

С колко ще се увеличи цената на тока за битовите потребители, коментира проф. Валентин Колев, председател на Българската браншова камара на енергетиците

11:51 | 10.04.24 г. 8

Необходимо условие за зелената и възобновяемата енергия е развитието на базови мощности. От електротехническа гледна точка подкрепям проекта за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй". Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria проф. Валентин Колев, председател на Българската браншова камара на енергетиците (ББКЕ).

Енергийният експерт смята, че въглищните ТЕЦ-ове ще прекратят дейността си по чисто финансови причини, тъй като няма да могат да се конкурират с евтината енергия от ВЕИ и АЕЦ.

Според него топлото време и обилното слънцегреене са основната причина пазарът на електроенергия в България да отбележи нулеви и отрицателни цени на тока през уикенда.

"Това не е аномалия – това е нормален процес, при положение че голям процент от генериращите мощности са нерегулируеми. Причината за нулевите цени са недобре представените графици от страна на производителите на електрическа енергия, особено от фотоволтаици... Ако тези графици са правилно прогнозирани от производителите, търговците ще си свършат работата с балансирането на системата", коментира енергийният експерт.

Проф. Колев съобщи, че инсталираните фотоволтаици в България са между 3150-3200 мегавата и в сегашните метеорологични условия може да се генерират над 2500 мегавата, което е „повече от АЕЦ "Козлодуй“.

По думите му, заради свързаността си с европейския енергиен пазар, ненужната енергия може да се изнася към пазари, ако там има търсене. „В момента има предварителни договори за присъединяване на над 8000 мегавата, като е сигурно, че до края на 2024 г. ще влязат в действие поне 1000 мегавата от фотоволтаици“, отбеляза Валентин Колев и добави, че ситуацията с нулевите цени може да охлади инвеститорския интерес.

Енергийният експерт е категоричен, че при настоящите цени няма да има проблем да има пълна либерализация на пазара на ток.

„Спрямо миналогодишните среднопретеглени цени на Българската независима енергийна борса "Ден напред" януари до март, цените тази година са с 40%-50% по-ниски. За март среднопретеглената цена е 120 лв/mwh, в момента за битовия сектор е 111 лв/mwh", така че увеличението за битовите потребители ще бъде около 4%-5%“, изчисли проф. Колев.

Ще се превърне ли в тенденция отрицателната цена на тока? Изправени ли са пред риск европейските ядрени централи заради Зелената сделка при планирането на нови мощности? По-добре ли е да е либерализиран, отколкото регулиран пазарът на ток?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 10.04.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още