IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се икономики си отдъхнаха след вдигането на тавана на дълга в САЩ

Кристин Лагард приветства решението, Китай също прие позитивно новината

13:18 | 17.10.13 г. 1
Развиващите се икономики си отдъхнаха след вдигането на тавана на дълга в САЩ

Успокоение сред инвеститорите, оптимизъм на пазарите и облекчение сред политиците в развиващите се икономики. Такива настроения предизвика новината за споразумението между републиканците и демократите за тавана на дълга и бюджета. Според политическите анализатори по-големите губещи от двата лагера Отвъд океана са републиканците.

Само минути след обявяването на споразумението директорът на МВФ Кристин Лагард приветства новината. Тя определи решението като важно и необходимо. „Изключително важно е да намалим несигурността около начина на водене на фискалната политика чрез вдигане на тавана на дълга по по-устойчив начин”, заяви тя.       

Китай, най-големият кредитор на Вашингтон, също прие с облекчение решението за увеличаване на тавана на дълга. От китайското външно министерство определиха компромиса като ход в интерес на САЩ, който е запазил стабилността на световната икономика.

Световните медии отчитат, че от политическа гледна точка, президентът Барак Обама е спечелил, а републиканците са загубили.

Обама отстоя позицията си и не отстъпи нито сантиметър, отбелязва  BBC. Медията допълва, че той е показал на републиканците, че тактика като тази на заплахи не работи срещу него. Постигнатото двустранно споразумение обаче не означава, че бъдещите преговори като по имиграционната реформа например, ще приключат по подобен начин.

Според носителя на Нобеловата наградата за икономика Робърт Шилер,  „Конгресът е по-поляризиран от всякога“.
„Това наистина е жалко. Има прекалено много гласувания по партийна линия, прекалено много противопоставяне. Не е никак лесно да се постигне компромис. Това е проблемът сега,“ допълни Шилер.

Икономистът Дейвид Стоктън коментира, че необичайното в сблъска за бюджета и дефицита, е „че републиканците се опитаха да използват икономически оръжия за постигане на политически цели“.

„Беше въпрос на това републиканците да притиснат Обама да оттегли здравната реформа', заяви още Стоктън.
Анализаторите коментират, че републиканците са действали прекалено патетично и не са постигнали целите си. Техният лидер в Долната камара – Джон Бейнър пък е определян като неспособен да контролира колегите си републиканци.


        
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 10 години
Развиващите се икономики си отдъхнаха след вдигането на тавана на дълга в САЩ......... SANCTA SIMPLICITAS !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още