IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cadillac от 1941 г. на херцога на Уиндзор ще бъде продаден на търг

Очаква се цената на "Херцогинята" да достигне над 800 хил. долара

14:12 | 19.11.13 г.
Cadillac от 1941 г. на херцога на Уиндзор ще бъде продаден на търг

Cadillac от 1941 г., изработен по поръчка за херцога на Уиндзор Едуард VIII и съпругата му Уолис Симпсън, ще бъде предложен на търг на Sotheby's на 21-и ноември. Наддаването ще мине под мотото „Изкуството на автомобила“ и ще се проведе в Ню Йорк.

Лимузината е наречена "Херцогинята" и е била използвана от двойката цели 11 години. Предварителната ѝ оценка достига 800 000 долара, а херцогът е платил за кадилака 14 000 долара. „Херцогинята“ му е била докарана в „Уолдорф Астория“, където живее.

Това е и най-скъпата кола, конструирана от General Motors през онази година и притежава уникални черти – поставка за чадър, специално радио, кутия за пури. Отличава се с европейски дизайн, който не е типичен за колите на GM през тази ера.

Елегантен профил и черен монограм - всяко докосване до тази кола е уникално, а усещането е допълнително подсилено от розовата тапицерия, четирите кутии за бижута и сатенените пердета.

На документите за собственост има подпис на Уиндзорския херцог. Сегашният собственик е Морган Мърфи, специалист по храните от Алабама. Той го намерил в барака до трактор в Тексас през 2005 г.

Едуард VIII абдикира през декември 1936 г., след като е заемал трона по-малко от година, за да може да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън.

Решението му е предизвикало конституционална криза във Великобритания, но същевременно любовната история остава една от най-известните и значителни за XX век.

Мястото му на трона е заето от брат му Алберт(под името Джордж V), баща на кралица Елизабет II.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още