IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латвия ще се присъедини към еврозоната след три дни

Въвеждането на еврото в Латвия струва около 70 млн. лата или 107 млн. евро

17:40 | 29.12.13 г. 1
Латвия ще се присъедини към еврозоната след три дни

Латвия ще се присъедини към еврозоната на 1 януари 2014 г. На тази дата еврото ще замени латвийския лат.

Още в началото на декември на сградата на Европейската комисия в Брюксел беше окачен огромен банер, на който на английски, френски и латвийски пише „Латвия, добре дошла в еврозоната“.

През първите две седмици на януари еврото и латвийския лат ще се намират в обръщение, като рестото ще се връща в евро. Латът ще престане да бъде законно платежно средство от 15 януари 2014 г.

Въвеждането на еврото в Латвия струва около 70 млн. лата или 107 млн. евро. Половината разходи бяха поети от Европейския съюз.

Според последните проучвания на общественото мнение около 40% от латвийците одобряват идеята. През изминалата 2013 г. в страната се проведе акция "Честно въвеждане на еврото", в която търговците бяха призовани да не използват присъединяването към еврозоната за повишаване на цените.

Латвия е страната от ЕС с най-висок ръст на БВП, като в две поредни години – 2011 и 2012 г., има растеж по над 5% по този показател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
zdravko1
преди 10 години
Айде и ние, че ми писна от чейнч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още