IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е влиянието на по-скъпия петрол върху глобалния икономически растеж?

През последните четири десетилетия всеки път, когато петролът поскъпваше, световната икономика навлизаше в рецесия

08:44 | 19.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво е влиянието на по-скъпия петрол върху глобалния икономически растеж?

Цените на храните и инфлацията

Има редица начини, чрез които един петролен шок да причини вреди на една икономика. Когато цените скочат, повечето от нас нямат голям избор, освен да бръкнат по-дълбоко в портфейлите си. Да плащаш повече за петрол означава, че ще имаме по-малко пари за храна, за дома, за обзавеждане, облекло, пътуване и много други неща. Скъпият петрол - в комбинация с факта, че средностатистическият американец отказва да шофира по-малко, означава, че за другите сектори на икономиката остават по-малко средства.

И още по-лошо – когато цените скачат, скача и инфлацията. А когато тя расте, централните банки отговарят чрез повишаване на лихвените проценти, за да поддържат цените на прилично ниво. От 2004 до 2006 г. инфлацията при горивата в САЩ достигна 35%, което се отрази на цялостния индекс на потребителските цени – за периода той се покачи от 1% до 6%. Това, което се случи впоследствие, бе петкратен бум на лихвените проценти, който опустоши сериозно задлъжнелия американски жилищен пазар. По-високите лихви спукаха спекулативния жилищен балон, който срина глобалната икономика.

Храните също поскъпват. Според индекса на цените на храните, следен от Организацията по прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации, разходите за храна са нараснали с почти 40 на сто от 2009 г. до началото на 2012 г. Един двоен удар, нанесен от повишаващите се цени на петрола и на храните означава, че инфлацията може да дойде много по-скоро, отколкото централните банки си представят. Днес, когато някои от водещите централни банки по света обмислят кога, с колко и как да повишат лихвите, отговорът може да дойде много по-рано – в зависимост от развитието на ситуацията в Ирак.

През 2011-2012 г. цена от 120 долара за барел бе посочвана от Deutsche Bank, Мorgan Stanley и други като заплаха за глобалната икономика. Въпреки че е съмнително дали ниво от 120 долара за барел ще причини тежка рецесия, то покачващите се цени на петрола увеличават енергийните разходи на страните. Това е още една сериозна заплаха и допълнителен риск за крехкото глобално икономическо възстановяване.

Имайки предвид и характеристиката на петрола като жизнено необходима суровина, търсенето и по-конкретно – в краткосрочен план, е нееластично спрямо цената. Ето защо, когато петролът поскъпва, стойността на вносния петрол ще се увеличи с почти същото темпо, с което расте и цената.

Компаниите и други производители в държавите вносителки на петрол ще бъдат принудени да повишат разходите си заради поскъпналия петрол. Те ще трябва да: покачат цените на стоките и услугите, които произвеждат, печалбите им ще бъдат редуцирани и ще трябва да задържат покачването на работните заплати и реализирането на планирани инвестиции.

Същевременно за потребителите поскъпналите храни и услуги и по-ниските заплати означават по-слаба покупателна способност. Потребителите ще бъдат принудени да отговорят чрез: намаляване на спестяванията и ограничаване на потреблението на определени стоки и услуги. За държавите износителки на петрол ефектите от поскъпването на петрола имат противоположно въздействие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
kefal
преди 9 години
И петрола е стока като всяка друга. Ако има търсене, цената ще расте. Който не му отърва да не купува.Истината е, че американците целенасочено натискаха цената на петрола с години, обаче като всяко натискане на нещо, това води до изкривяване на положението, трупане на дисбаланси, и един ден всичко избива и се връща многократно. Към момента имаше изследвания че сме на пика на добива на петрол, вкл. и от шистови находища, така че пътя на цената е ясен. до 5г. се предполага ниво от около $200, има и такива анализи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още