IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасърджиев: Трябва да се намали доплащането за здраве

Световната банка препоръчва доплащането от пациента да не е повече от 20%, у нас сега е 50%

12:45 | 10.06.15 г.
Хасърджиев: Трябва да се намали доплащането за здраве

Време е да бръкнем дълбоко в раната на българското здравеопазване. Това каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев пред телевизия Bulgaria On Air.

Хасърджиев коментира, че здравеопазването е пряко свързано с икономиката на държавата. Според него реформата в здравната система трябва да бъде направена така, че да носи ръст на БВП.

Според него е недопустимо в страна членка на ЕС, каквато е България, хората да теглят кредити и да продават имуществото си, за да си платят за лечение. Вчера бе публикувано проучване, според което българите теглят заеми за здравеопазване (66%) и за ремонт вкъщи (59%).

„7 млрд. годишно харчим за здраве. Над 3 млрд. се дават от държавата, а останалата част от пациентите с кредити и продажба на имущество. Това не е нормално! Нашето здраве е недофинансирано. 3 млрд. лева, давани за здраве за жълти стотинки!“, заяви д-р Хасърджиев.

Председателят на Националната пациентска организация цитира данни от доклад на Световната банка, който препоръчва доплащането на здравните услуги да не е повече от 15-20% . В България обаче в момента то е 50%.

Според д-р Хасърджиев при разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет пациентите, осигуряващи се допълнително, трябва да получат гаранция, че няма да се налага да доплащат за здраве. „Философията е добра, защото тя цели да се намали тази тежест върху пациентите от 50% доплащане на здравните услуги“, каза д-р Хасърджиев.

Той засегна и темата със сливането на болниците в страната.

„При 400 болници, при 400 директори и още толкова дублиращи се звена, на някого му е много удобно да сме в такава ситуация. В цял свят болниците се консолидират. Тук е обратното. Грандиозна война се крие в това сливане“ , коментира той.

Според председателя на Националната пациентска организация в малките населени места трябва да бъдат откривани общопрактикуващи центрове с добри специалисти, а да не се поддържат скъпи лечебни заведения. Според него няма нужда от болници там, където няма квалифициран персонал.

Още вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още