IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Първанов: Президентската република би била по-ефективна за България

Българинът не вярва в сегашния политически модел, неговите носители в парламента и другите институции, според бившия президент

09:25 | 03.03.16 г. 3
Г. Първанов: Президентската република би била по-ефективна за България

Президентската република би била по-ефективна в спавнение с парламентарната заради отговорността. Промяна в управлението би изиграла положителна роля за България. Това коментира в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR бившият президент Георги Първанов.

Според него с промени в конституцията държавното устройство може да се промени за добро, като се дадат повече права на президента, сред които държавният глава да свиква референдум вместо Народното събрание.

С неохота лидерът на АБВ Георги Първанов разказа как в рамките на местните избори партията му е била готова да подкрепи кандидатите на БСП в 40 общини, но това вече не може да се случи. "На президентските да има споразумение, да има коалиция, иначе ние ще бъдем с единна кандидатура. Но защо трябва да търсим непременно идеологически подход в тези президентски избори, президентът е такъв на всички български граждани", посочи той.

"Левицата трябва да се промени, ако не иска да умре. Не съм предполагал, че 17 години по-късно това послание ще звучи още по-актуално”, допълни той.

Според Георги Първанов е твърде вероятно, особено при перспективата да има избори 2 в 1, всяка партия да си издигне по един кандидат, който да тегли партията за парламентарните избори и по този начин да се случи традиционното преброяване на електоратите.

Според него сегашният социален министър Ивайло Калфин би бил много добър президент.

Първанов не спести и критиките си към сегашното управление. Според него не е редно през главата на всички министър-председателят да взима самосиндикално решения.

Визирайки партньорите от Реформаторския блок, президентът заяви, че някой формации в тази коалиция трябва да преосмислят поведението си и то да отговаря на тежестта, която имат в парламента, а и като подкрепа за кабинета.

"Не може с 13 депутати да имаш 7 министри и на всичко отгоре да имаш претенции за 14 министри за всички политики, е няма как да стане. Докарайте си следващия път 80, 90 или 120 депутати и управлявайте, както искате. Но всеки да си гледа чергата", настоя Първанов. Най-остро обаче той се изказа за настоящия военен министър Николай Ненчев, определяйки го като слаб министър, който не може да взима силни решения.

По думите на бившия държавен глава българинът няма доверие, че нещата се променят, не вярва в сегашния политически модел, неговите носители в парламента и другите институции. "Хората искат промяна – тази промяна трябва да дойде. Аз мога да помогна за тази промяна, аз не искам да олицетворявам тази промяна. Не бих могъл. Аз съм 25 години в политиката, но да намерим младите хора", призова Първанов.

Вижте във видеото цялото интервю с Георги Първанов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Аде и ти сега , нали вече ни оправяха за 800 дни...президентската република е хубаво нещо , само дето не виждам президента , щото сегашния презерватив за нищо не става !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
alexx
преди 8 години
Президентска република и Гоце доживотен президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 14
data
преди 8 години
А дубрутро , най-накрая на тая безплодна говорилня наречена "български парламент" трябва да се сложи някакъв контрол . И най добре да се върне Монархията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още