IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Танев: ЕК трябва да предложи общи правила за офшорките

Никоя държава не може да се справи сама с този въпрос, коментира депутатът от Реформаторския блок

11:42 | 11.04.16 г. 1
Д. Танев: ЕК трябва да предложи общи правила за офшорките

Европейската комисия (ЕК) трябва да инициира общи правила, за да се намери общо решение на скритата собственост и избягването на данъчните задължения в офшорните зони. Това коментира депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.

“България е една от първите страни, които въведоха специално законодателство за такива дружества, но на фона на Панамагейт се надявам ЕК да въведе общи правила. България в момента признава около 50 офшорни юрисдикции, но те вероятно са много повече”, коментира Танев.

"Собствеността на офшорни компании се доказва много трудно. Никоя държава не може да се справи сама с този въпрос, трябва единно решение. Това е огромна щета върху бюджета на всички държави. Ако се покровителства такъв бизнес, това наняса щети на гражданите и на държавата", каза Танев.

Той подчерта, че за България е неприемливо искането на ЕК да се смекчат изискванията за офшорките в икономиката ни. Според него става въпрос за лицемерно отношение  - като се касае хем за ограничаване на укриването на сметки в офшорки, а когато сме въвели строго национално законодателство, да се иска то да се смекчава.

ЕК посочва, че съществуващият у нас закон от 2004 г. за офшорките е твърде рестриктивен, че пречи на свободното движение на капитали и възпрепятства икономическата дейност на субектите, но за Реформаторите критиките са неприемливи.

„В  момента офшорните дружества са данъчни убежища, които се превръщат във финансова язва, която струва трилиони долари от укриване на данъци“, коментира Танев.

Той припомни, че Реформаторският блок преди време внесе законодателно предложение участието на офшорки да се ограничи до 10 % от общата собственост на дружествата у нас. Сега Реформаторите планират да предложат и изцяло нов закон.

Целия разговор вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Конституцията чл.19 т. 2 - ''Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя'' - офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика тоест противоконституционниКогато във бюджета на държавата няма пари за животоспасяващи лекарства и операции и т.н. държ.дейности които застрашават пряко или косвено човешкият живот означава ,че офшорките са косвени убийци - криминално престъпление - същото се отнася и за лихварството тоест когато България дава 1 милиард лева за лихви по държ.дълг а няма пари за здравеопазване и т.н. дейности означава ,че и лихварите са косвени убийци както и сенчестата икономика ,и корупцията ,и кражбите през разходите на бюджета - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още