IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е "остров на европозитивизъм" според социолог

Основните страхове на българите днес са заплахите от терористични атаки, радикален ислям и бежанската криза

10:38 | 20.07.16 г.
България е "остров на европозитивизъм" според социолог

България е остров на европозитивизъм и българите вярват повече на европейските институции, отколкото на българските. Това коментира социологът Евелина Славкова в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите й едва ли в близко бъдеще тази нагласа ще се промени.

Основните страхове на българите към днешна дата са заплахите от терористични атаки, радикален ислям и бежанската криза. Същевременно 68% са проевропейски настроени, а 60% са на мнение, че България е спечелила от влизането си в ЕС. Като цяло страховете на българите не са по-различни от тези на европейците, коментира Славкова.

Социологът коментира още, че се е засилило усещанетo, че предстои нова глобална криза, особено след 24 юни, когато стана ясно, че Великобритания излиза от ЕС. 

„Кoгато не се е случвала такава ситуация, в която една силна икономическа държава напуска ЕС, има страх как то ще се отрази не само в рамките на ЕС, а и в рамките на глобалната икономика. Затова не трябва да подценяваме ролята на медиите и ролята на анализаторите, които по един или друг начин със своите интерпретации влияят върху мнението на хората", поясни Славкова.

45% от запитаните имат положително отношение към НАТО, като обикновено тези, които са привърженици на Русия, са по-скоро скептично настроени към Алианса.

Още от разговора може да видите в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още