IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доброволци разчистват след потопа във Варна и Добрич

Допуснати са слабости при строителството във варненския кв. "Аспарухово", заяви министър Данаил Папазов

10:30 | 22.06.14 г.
Доброволци разчистват след потопа във Варна и Добрич

В пострадалите от проливните дъждове и наводнения Варна и Добрич очакват доброволци да помогнат при преодоляването на щетите от потопа, който взе човешки жертви и нанесе сериозни поражения на инфраструктурата.

От Община Варна съобщиха, че работата по възстановяването на най-пострадалия  район Аспарухово продължава. Очаква се стотици доброволци да се включат в работата и днес. Сборният пункт за разпределяне на работата е районното кметство. При разчистването ще помагат също доброволци от Военноморското училище и военнослужещи.

На хората с пострадали имоти са раздадени декларации за описване на разрушено имущество. Очаква се днес екипи на Регионалната дирекция за национален строителен контрол да започват огледи на пострадалите сгради с нарушена конструкция, за да се установи дали сградите са опасни за живеещите в тях.

Продължават огледите и срещите на общински служители по домовете с хората в района. Съставена е комисия, която да направи оценка и на състоянието на общинската собственост и инфраструктура. Осигурена е допълнителна техника за почистване. Поетапно ще заработи и малогабаритна техника, която да влезе в малките улички и труднодостъпните места.

Според транспортния министър Данаил Папазов катастрофата във Варна е предизвикана от строителството на къщи в дере, без съответната инфраструктура. Във Варна има и други потенциално опасни места, посочи той пред БНР.

"При строителството в това дере до улица  "Горна Студена" има допуснати сериозни слабости. Не може да има къщи в самото дере. Освен това е  допуснато строителство на високи сгради с високи огради, които са от двете страни улица "Горан Студена", към която има над десет преки улици с много голям наклон. И при силен дъжд цялата вода се излива в една улица, която е около три метра широка, асфалтирана е и от двете страни има бетонни огради. Нали разбирате, че тази вода няма къде да отиде и тя тръгва като в канал", обясни министър Папазов.

Възможно е да се стигне до принудителна евакуация на хората, които не искат да напуснат постройки в много лошо конструктивно състояние, каза кметът на Варна Иван Портних пред БНТ. Пишем заповеди за принудителна евакуация, обясни той. Кметът очаква днес около 800 граждани да разчистват инфраструктурата.

В Добрич има опасност от зарази, тъй като канализацията е затлачена от тиня и това пречи на отводняването, каза пред БНР кметът на града Детелина Николова.

Очаква се доброволци да помогнат при събирането на тиня и кал, които да бъдат изхвърлени от домовете. Доброволците също така разнасят храна и вода в наводнените части на града.

"Отзовават се наистина много хора. Жителите на засегнатите райони са уплашени, хаосът е голям", каза кметът.
Доскоро в Добрич е нямало вода, сега е така във високите части на града. Навсякъде в града има участъци със спрян ток. Описват се щети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още