IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

90% от камерите във Варна не работят

Общината преговаря, за да откупи системата за видеонаблюдение

11:01 | 22.01.15 г. 1
90% от камерите във Варна не работят

Заради липсата На средства в момента във Варна работят само 10% от камерите за видеонаблюдение. Камерите за проследяване на автомобилен номер имат образ, но заради технически проблем не могат да изпълняват функцията си. Това коментира пред телевизия „Черно море“ инж. Владимир Тонев, общински съветник и представител на общината в дружеството “Ефкон”, което е собственик на системата за видеонаблюдение в морския град.

Към момента в системата общината е наляла 2 млн. лв., правителството 3 млн. лв., а имало и задължения за над 5 млн. лв за доизплащане на апаратурата на предприятието, в което общината е с миноритарен дял. Пред последните няколко години общината няколко пъти е опитвала да иска наем от най-големия ползвател на системата – МВР. Тъй като няма договор с описани задължения на местната власт и правителството към системата, сега отговорът на държавата е, че няма правно основание да го дофинансира.

През октомври 2014 година общинските съветници решават да преговарят с австрийския партньор и да поискат реална цена за системата, която да стане собственост на общината. По думите на Владимир Тонев техниката вече е на повече от 7 години.

През януари 2015 г. е получено предложение от фирмата за цена 1 млн. евро. В тази сума влизат 400 000 евро за дяловете на австрийската компания, а  останалите са за покриване на задължения на „Ефкон“ към други фирми. Тепърва ще се водят преговори.

Според Владимир Тонев това е пътят да се реши проблемът и да бъде съживено наблюдението до началото на летния сезон.

След монтирането на камерите дребните криминални прояви около спирките са намалели с 80%, а джебчийствата в автобусите - със 70%. Кражбите на автомобили са намалели чувствително, докато камерите работели.

Ако общинският съвет не подкрепи идеята и не се стигне до споразумение, ще има проблеми със сигурността в града, предупреждава Тонев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vezna
преди 9 години
Задължително трябва да се направи всичко възможно камерите да бъдат пуснати. Както се вижда, явно влияят положително и престъпността намалява, когато ги има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още