IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орязани лимити за лекарства оставят онкоболни без лечение и във Варна

Лимитите привършват към 20-о число на месеца и пациентите са принудени да чакат

12:37 | 23.04.15 г.
Орязани лимити за лекарства оставят онкоболни без лечение и във Варна

В онкодиспансера във Варна се вият големи опашки и часове за изписване на медикаменти се дават чак за 7 - 8 май. За това алармира читател на агенция Черно море, прекарал часове пред лекарските кабинети. Голямо е и разкарването по лечебните заведения и аптеките, добави той.

Причината за опашките са орязаните лимити за лекарства за домашно лечение по линия на НЗОК. В сравнение с предходни години те са намалени с 38%, каза доц. д-р Георги Кобаков, управител на СБАЛОЗ „Д-р Марко А. Марков“.

Така лимитите привършват към 20-о число на месеца и пациентите са принудени да чакат. Ако ги надвишим, както се е случвало неведнъж, се налага да плащаме от заплатите си, добави доц. Кобаков. Неговото мнение е, че отпадането на сегашните лимити за лекарства ще нормализира бързо положението.

Казусът с лимитите е атакуван във ВАС от две неправителствени организации, стана ясно вчера.

Причината е, че някои болници, като тази в Благоевград например, са обявили листи за чакащи за следващия месец, а други директно отказват лечение на болните от рак.

Проблемът е, че терапията на онкологичните заболявания е изключително скъпа и болните не могат да си я осигуряват сами. Някои медикаменти струват няколко хиляди лева на месец, освен това има процедури, които не могат да се извършват извън лечебно заведение. Когато онкоболен прекрати лечението си, раковите клетки излизат от ремисия и много бързо започват отново да се разпространяват в организма. Има състояния, при които това не създава проблеми, но за част от пациентите е животозастрашаващо.

Заради лимитите, въведени за болниците, онкологията в Благоевград обяви, че не може да осигури лекарства, включително и обезболяващи, на болните от рак. Това става ясно от бележка, залепена на входа на лечебното заведение, огласена от Мая Манолова в парламента вчера.

Вчера депутати от БСП се срещнаха със здравния министър Петър Москов, за да обсъдят последните промени в Закона за здравното осигуряване. Пред него Манолова е поставила въпроса за онкоболницата в Благоевград, но получила обяснението, че болниците злоупотребяват със скъпоструващи лекарства.

За това, че болници връщат пациенти заради изчерпани лимити алармираха и от КНСБ преди дни.

Още в началото на април медици от частни и общински болници протестираха символично срещу новата методика за остойностяване и заплащане на медицинската дейност на лечебните заведения. Според нея Здравната каса залага фиксирани бюджети, които трябва да са между 90% и 95% от миналогодишните в зависимост от това дали болницата работи и спешни случаи. От БЛС предложиха да бъдат освободени 60 млн. лв. от резерва на НЗОК, за да се избегнат по-сериозни финансови проблеми на болниците до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още