IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над една трета от бюджета на програма "Рибарство" е за развитие на аквакултури

Целта е чрез производството да бъдат компенсирани намалелите рибни ресурси в Черно море

15:35 | 21.12.15 г.
Над една трета от бюджета на програма "Рибарство" е за развитие на аквакултури

Над една трета от бюджета на програма „Рибарство“, която разполага със 113 млн. евро до 2020 г., са за устойчивото развитие на аквакултурите. Това заявиха за в. „Черно море” експерти от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Целта е чрез производството да бъдат компенсирани намалелите рибни ресурси в Черно море.

Над 2000 души са ангажирани в рибарството и предимно в отглеждането на аквакултури и рибопреработката, казва Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти.

Във Варна отдавна имат традиции в изкуственото отглеждане на черноморска мида. Първата експериментална ферма в района на Каварна е създадена в началото на 80-те години от покойния вече проф. Асен Консулов от Института по океанология.

Днес по Северното Черноморие - предимно Каварна, Българево, Кранево, вече има над 10 мидени ферми. Капацитетът на най-голямата сред тях надхвърля 2000 т годишно. На юг производството на миди е най-силно развито в района на Приморско и Созопол.

Затова с най-голям интерес се очакваха мерките специално за инвестиции и модернизация на аквакултурните стопанства в новата оперативна програма.

По думите на Йордан Господинов заради голямото закъснение има производители, които вече са направили инвестиции в строителството на предприятия или в доставката на оборудване за своя сметка. И сега е много важно отварянето на мерките за бизнеса да се случи още през първите месеци на новата 2016 г., което означава максимално да се облекчи процедурата по подготовката на документи от страна на управляващия орган.

От ИАРА уверяват, че в момента приключват подготвителните дейности, които ще позволят мерките по новата програма, отнасящи се до бизнеса, да бъдат отворени още в първото тримесечие на следващата година. 

Близо 25% от общия финансов ресурс е предвиден за устойчивото развитие на рибарството и опазване на рибните и морските ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още