IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AES Гълъбово: Дългосрочните договори са съвместими с либерализирания пазар

Пълната либерализация е сложен процес и промените се случват бавно, смята изп. директор на AES Corporation Андрес Глуски

11:54 | 15.04.16 г. 1
AES Гълъбово: Дългосрочните договори са съвместими с либерализирания пазар

Дългосрочните договори са съвместими с либерализирания електроенергиен пазар, смята Андрес Глуски, главен изпълнителен директор на AES Corportaion, собственик на топлоцентрала в Маришкия басейн, пред БНР.

Неговата увереност се базира на опита, който компанията е натрупала в работата си във Великобритания, Чили и в Калифорния.

Вчера стана ясно, че Световната банка предлага създаването на хибриден модел на електроенергийния пазар у нас - със свободен и регулиран сегмент. Това положение трябва да се запази известно време, за да не се получават сътресения за битовите потребители при излизането на свободния пазар.

Според идеята на финансовата институция за либерализацията на енергийния пазар у нас повечето производители ще излязат на борсата, а "договори за разлика" ще компенсират дългосрочните договори.

Глуски беше категоричен още, че процесът по отварянето на пазара е сложен и промените не могат да станат "от днес за утре". Всяка от страните по договора за изкупуване на електроенергия от AES Гълъбово има своите задължения и те трябва да бъдат спазени. Изпълнителният директор на корпорацията посочи още, че инвестицията в българската им централа е в размер на 1,6 млрд. долара и за набирането на тези средства са взети кредити от банки.

Националната електрическа компания (НЕК) дължи на AES Гълъбово към 300 млн. евро. От своя страна, централата трябва да се разплати с Мини Марица-изток, на които дължи 60 млн. евро и на банките-кредитори (10 млн. евро).

Когато НЕК се разплати с централата, ще влезе в сила и споразумението за намаляването на цената за разполагаемост с 14 на сто, от което НЕК ще пести по 50 млн. евро годишно до изтичането на срока на договора за изкупуване на електроенергия от AES Гълъбово.

Очакванията на енергийния министър Теменужка Петкова са, че темата за забавените плащания на НЕК ще "бъде приключена" към 25 - 26 април. Това означава, че до тази дата БЕХ трябва да приключи разговорите за отпускане на заема в размер на до 650 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Съвместими са естествено! Но стига да са с частни субекти при свободно договаряне! А не договорени с държавата в ущърн обществото при неясни обстоятелства
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още