IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AES предупреди, че може да съди НЕК заради неплатените задължения

НЕК дължи над 1 млрд. лева на двете американски централи от комплекса "Марица-изток"

16:15 | 18.03.16 г. 6
AES предупреди, че може да съди НЕК заради неплатените задължения

Ако Националната електрическа компания (НЕК) не получи заем, с който да изплати задълженията си към "AES Марица-изток 1", AES ще са принудени да стигнат до арбитражен съд, за да си получат парите, заяви в интервю за БНР изпълнителният директор на „AES България“ Оливие Маркет.

Към момента НЕК дължи 1,008 млрд. лв. на двете т. нар. американски централи от комплекса "Марица-изток", са съобщили от енергийното министерство за националното радио. Около 600 млн. лв. е дългът на НЕК към "AES Марица-изток 1", а останалите са към "Контур Глобал Марица-изток 3".

Оливие Маркет посочи, че от своя страна двата ТЕЦ-а дължат на "Мини Марица-изток" общо 330 млн. лева. Същевременно срокът за влизане в сила на споразумението, което би довело до намаляване на цената на тока, който НЕК изкупува от централите, е удължен за пореден път – сега до края на април.

Поредното удължаване на срока на споразумението до края на следващия месец се налага, за да могат да приключат преговорите с консорциума от банки, който се очаква да даде заем на НЕК и тя да може да се разплати с американските централи, каза Маркет.

„Аз мисля, че това е един достатъчен срок, в който да бъдат завършени преговорите с финансиращите институции, парите физически да бъдат получени и физически да бъдат платени на AES“, коментира той.

Веднага след разплащането между енергийните фирми ще влезе в сила и договореното намаляване на цената за разполагаемост.

„Ако говорим за чисто правната, договорна страна на нещата, но пак подчертавам, аз не вярвам в този сценарий. При забавяне на плащане от страна на НЕК, договорената отстъпка ще спре да се прилага и ще стане ефективна отново в момента, в който нашият партньор започне да изплаща задълженията си навреме“, обясни Оливие Маркет.

„Тъй като разговорите с банките-кредиторки все още не са приключили, съществува вероятност и да не се стигне до отпускане на заем и НЕК да остане без средствата, които са ѝ необходими, за да се разплати. В този случай AES ще са принудени да стигнат до арбитражен съд, за да си получат парите“, каза изпълнителният директор на „AES България“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 8 години
А колко трябва да са според теб? Колко трябва да взима един миньор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 8 години
Колкото и да ви е неприятно трябва да ви съобщя, че една от основните причини за батака в енергетиката са незаслужено високите заплати. Нали сте наясно, че 2000 лв средна заплата в сектора не са заработени, а измъкнати от джобовете ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Hahoto
преди 8 години
Сакън, ще осъдят страната в Страсбург, после пак ще трябва да им плащаме.Остава ни само надеждата, че Импето ще си изпълни заканата в последното изречение от поста си ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 8 години
еми айде съд!кво пък толкоз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
В грешка си, Иван Костов в тандем с лицето Шиляшки, подписа договорите с американските централи, Румен Овч., направи първата копка на АЕС, качен на багер, Царския министър Милко Ковачев, хариза ЕРП-тата на австрийци и чехи, следващите пуснаха закона за субсидиране на фотоволтаиците, ГЕРБ депутатите пък се възползваха от него да си направят 100-ци ВЕИ паркове. И така со кротце со благо и со малко кютек, отрасъла му се .... мамата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още