IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на НЕК с 6% ръст през 2015 г., разходите и дълговете намаляват

Има индикации, че банките ще предложат добри условия за заем за БЕХ, съобщи енергийният министър

16:25 | 19.02.16 г.
Приходите на НЕК с 6% ръст през 2015 г., разходите и дълговете намаляват

Приходите на Националната електрическа компания (НЕК) се повишават с 6%, или със 188 млн. лева, през 2015 година. Същевременно разходите намаляват с 5%, или със 179 млн. лева. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров.

С 200 млн. лева намалява и задлъжнялостта на държавната компания, посочи още Петкова.

Благодарение на ценовото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и на законодателните промени за стабилизиране на енергетиката – сред които ограничено изкупуване на електроенергията от ВЕИ, създаването на фонда за сигурност на електроенергийната система, НЕК намалява текущия си дефицит, отчете още енергийният министър в парламентарния контрол.

По предварителни данни през четвъртото тримесечие на 2015 година компанията има 89 млн. лева печалба. Като цяло финансовите резултати за миналата година сочат намаление на загубата с 365 млн. лева – от 586 млн. лева през 2014 година до 221 млн. лева към 31 декември 2015 година.

„Това е добър индикатор за оздравяването на НЕК“, коментира Петкова.

Тя определи като много успешна мярка за подобряване на финансовото състояние на енергийната компания създаването на фонда за енергийна сигурност, в който 5% от приходите си от продажби внасят всички производители на електрическа енергия у нас, както и търговците на пазара.

По време на парламентарния контрол Теменужка Петкова изрази и своята увереност в успешното финализиране на процедурата по отпускане на заем за Българския енергиен холдинг (БЕХ), чрез който да бъдат изплатени задължения на НЕК към двете т.нар. американски централи в Маришкия басейн.

Тя посочи, че на този етап банките, които участват в преговорите, не са поискали държавни гаранции, а и такива няма как да бъдат издадени. Петкова беше категорична, че НЕК ще бъде в състояние да покрива и този кредит – към момента компанията успешно погасява предишната емисия от 1 млрд. евро, която беше изтеглена от БЕХ през 2013 година.

Към 400 млн. лева от средствата, които ще бъдат изтеглени под формата на нов заем от БЕХ (определен в процедурата в размер на до 660 млн. евро) ще бъдат насочени към Мини Марица Изток.

Финансовото състояние на дружеството е много тежко, но вече има проблем и с техническото състояние – заради липсата на средства то не може да извършва своята инвестиционна програма и ремонтни дейности.

Петкова съобщи, че въпреки липсата на ликвидност мините ще приключат 2015 година с положителен финансов резултат от 8 млн. лева, спрямо печалба от 5 млн. лева през 2014 година. Задълженията на дружеството обаче растат със 158 млн. лева до 632 млн. лева. Вземанията също се увеличават – със 182 млн. лева до 456 млн. лева. 82% от тях се падат на AES Гълъбово и КонтурГлобал (375 млн. лева), а останалите вземания са от ТЕЦ Брикел и ТЕЦ Марица Изток 2.

„Ако мините престанат да работят, това ще има ефект на домино върху цялата електроенергетика в страната“, предупреди депутатът от БСП Лява България Таско Ерменков. Той препоръча да бъдат търсени варианти за намиране на средства и правителството да не разчита единствено на банките за отпускането на заем за БЕХ, с които да се осигури ликвидност за цялата система.

Теменужка Петкова посочи, че има вариант Б за мините – отпускане на заем за дружеството на фона на стабилизирането на цялата енергийна система. Тя обаче допълни, че разчита на добри оферти от банките за отпускането на заем при изгодни условия, каквито индикации има. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още