IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Може пак да преговаряме с американските централи след либерализацията

До дни БЕХ приключва преговорите за отпускане на до 650 млн. евро под формата на облигационен заем

17:35 | 19.01.16 г.
Петкова: Може пак да преговаряме с американските централи след либерализацията

С отварянето на енергийния пазар ще настъпят нови условия в сектора, което може да наложи нови преговори и търсене на варианти за предоговаряне на условията по договорите с двете т. нар. "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал.

Основание за това е фактът, че средата ще е  нова и различна. Това обясни пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя обаче допълни, че приоритет сега е да бъде финализирано споразумението, постигнато през миналата пролет, според което се намалява цената на разполагаемост на двете централи. От постигнатите договорки НЕК ще пести по 100 млн. лева годишно до края на дългосрочните договори с двете централи.

За да влязат в сила тези промени в договорите обаче Националната електрическа компания (НЕК) трябва да изплати своите задължения към двете централи. Заради своето тежко финансово състояние държавното дружество търси външно финансиране чрез своята компания майка - Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Очакванията на енергийния министър са, че до дни ще приключат преговорите с 11-те банки, които участват в процедурата по пряко договаряне за отпускане на заем. "След това офертите ще бъдат разгледани и надявам се до средата на февруари да има яснота какъв ще бъде ресурсът и при какви условия ще бъде отпуснат", допълни още тя.

Крайният срок, който страните са си дали е 26 февруари, уточни Петкова.

БЕХ покани 25 водещи банки на пряко договаряне за отпускане на до 650 млн. евро, които ще бъдат обсъдени под формата на облигационен заем.

От своя страна двете централи дължат общо 341 млн. лева на Мини Марица-изток. Получавайки тези средства минната компания ще може да гарантира работата си и инвестициите.

Теменужка Петкова каза още, че все още няма информация от Брюксел относно сигнала, изпратен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране относно обявяване за нерегламентирана държавна помощ на дългосрочните договори за двете централи. От страна на Министерството на енергетиката, енергийния регулатор и НЕК са дадени всички поискани документи и се очаква решението на Европейската комисия по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още