IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ покани 25 банки на преговори за заема за енергетиката

Холдингът се опитва да набере 650 млн. евро, за да може НЕК да погаси задълженията си към "американските" централи

16:25 | 23.11.15 г.
БЕХ покани 25 банки на преговори за заема за енергетиката

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е поканил 25 международно признати институции на преговори за отпускане на заем в размер на до 650 млн. евро, съобщи  зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, цитиран от БНР.

Средствата са нужни, за да може Националната електрическа компания (НЕК) да се разплати с двете "американски" централи - AES Гълъбово и КонтурГлобал. А те от своя страна - с "Мини Марица - изток". 

Държавната енергийна компания дължи към 900 млн. лева само към двете централи. Изплащането на тези суми е в основата на споразумението, което НЕК постигна с ръководствата на AES Гълъбово и КонтурГлобал, чрез което се постига намаление на цената за разполагаемост на централите. 

През миналата седмица БЕХ прекрати тръжната процедура за избор на инвестиционен посредник за облигационна емисия и за набиране на заем. Причината за това е, че всички финансови институции, които проявиха интерес, поискаха държавна гаранция за новия заем. Финансовото министерство обаче категорично отказва издаването на държавни гаранции през тази година, като единственото изключение е проектът за изграждане на новата газова връзка с Гърция. 

По тази причина и от БЕХ решиха да преминат към пряко договаряне с банките за намиране на необходимите средства. Прогнозите на Станков са до две-три седмици поканените институции да се запознаят с условията и да подадат оферти.

Крайният срок за осигуряване на средствата е до края на 2015 година, пък съобщиха от AES Гълъбово преди дни. От централата обясниха, че нейните кредитори са й дали този срок, но изразиха и увереност, че ще успеят да убедят банките да изчакат още малко, но само ако става въпрос за технически въпроси. 

Ако има промяна в условията на постигнатото през пролетта споразумение, ще бъде необходим и нов кръг от преговори с кредиторите, което ще отнеме месеци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още