IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: БЕХ може да изтегли заем без държавна гаранция

Преодолян е тарифният дефицит в НЕК, заяви председателят на енергийната комисия

14:30 | 13.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Делян Добрев: БЕХ може да изтегли заем без държавна гаранция

БЕХ може да изтегли заем без държавна гаранция, тъй като е преодолян тарифният дефицит в НЕК. Това каза пред БНР председателят на парламентарната енергийна комисия и бивш министър на енергетиката Делян Добрев.

Той припомни, че БЕХ избира между два консорциума за изтеглянето на заем до 650 млн. евро.

Делян Добрев коментира, че след наблюдаваните в НЕК през 2014-2015 г. хронични тарифни дефицити в размер на стотици милиони левове, сега компанията не само няма тарифен дефицит, но има тарифен излишък и това дава възможност на БЕХ да изтегли заем дори без държавна гаранция. 

Банките, с които БЕХ преговаряше, изискваха държавна гаранция, но след като видяха резултатите на НЕК и реформите, се върнаха на масата на преговорите, допълни депутатът.

По повод инициативата на КЗК за проверка дали има картел на пазара на горива той коментира, че първоначалните заключения на Комисията не са окончателни. Тепърва ще видим какво ще свърши тя, но мандатът й изтече.

Добрев заяви, че пазарът е ограничен от малкия брой данъчни складове за съхранение на горива в страната, заради което предстоят законодателни промени. Те целят да се улесни вноса. 

След като Росен Желязков оттегли кандидатурата си за председател на КЗК Делян Добрев отбеляза, че подкрепеният от ГЕРБ Желязков е направил това по много достоен начин и с мотива, че е единствен кандидат.

Нямаше как да знаем дали има други кандидати, обясни Добрев.

На въпрос как в ГЕРБ се отнасят към възможността ДСБ да напусне Реформаторския блок, Делян Добрев отговори, че към момента не могат да разберат дали ДСБ са в РБ или не са, защото тяхната позиция е доста объркана.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още