IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на ток продължава да се свива и през април

За първите четири месеца на годината намаляват и потреблението, и производството на електроенергия

11:23 | 04.05.16 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пролетните месеци по традиция са тежки за енергийната система – потреблението е ограничено, а производството на електроенергия от хидроцентралите расте рязко заради топенето на снеговете. В минали години това налагаше Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да ограничава определени производители, за да запази баланса на системата. 

Оперативните данни на Оператора показват, че тази пролет също е тежка за сектора – потреблението на електроенергия намалява, негативната тенденция за износа продължава, а това се отразява и в намаление на производството.

През първите четири месеца на годината производството на електроенергия се свива с почти 15 на сто до 15,1 млн. мегаватчаса. Базовите централи в страната свиват производството си с 10,6% до почти 12,5 млн. мегаватчаса.

Намалена е дейността и на хидроцентралите – с малко над 39% спрямо същия период на миналата година до 1,64 млн. мегаватчаса, показва още статистиката на ЕСО.

От данните е видно, че вътрешното потребление намалява с 3,63% до 13,6 млн. мегаватчаса.

Продължава негативната тенденция спрямо износа, която наблюдаваме от началото на годината. Към 30 април 2016 година износът на електроенергия намалява с почти 60 на сто до 1,4 млн. мегаватчаса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
На твоята планета може би...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още