IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС гласува промени в Закона за енергетиката, свързани с производството на зеленчуци

ТЕЦ-ове строят по една оранжерия и източват НЕК, смята Делян Добрев

14:23 | 01.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът гласува на първо четене промени в Закона за енергетиката, свързани с производството на земеделска продукция, предаде БТА.

Поправката предвижда КЕВР да определя цени за малки производители на енергия от когенерация, ако те използват поне 70 на сто от произведената топлинна енергия за производство на растителна земеделска продукция.

Досега нямаше изрично фиксирани 70 процента. Законът не предвиждаше и намеса на Комисията за производители, които за някоя от предходните три календарни години имат общи приходи над 5 млн. лв. и приходите им от продажба от когенерация надвишават 35 на сто от общите им годишни приходи, освен ако те осъществяват пренос и снабдяване с топлинна енергия на битови клиенти или използват произведената топлинна енергия за растителна земеделска продукция.

Предложената промяна създава възможност да не се допуска увеличаване на изкупуваните количества електрическа енергия от когенерации, използващи топлинна енергия за производство на зеленчуци извън определените критерии, смятат вносителите.

Председателят на енергийната комисия и един от авторите на допълнението Делян Добрев обясни, че промяната се налага, за да се ограничи източването на 30-40 млн. лева от НЕК от някои предприятия и ТЕЦ-ове заради вратички в закона.

БСП и ДПС бяха срещу поправката в този ѝ вид. Филип Попов от левицата посочи, че промените се правят основно заради две предприятия и трябва да се смени изцяло концепцията относно загубите в енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още