IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се търг за търсене на петрол и газ в черноморския блок "Хан Тервел"

Местният добив е една от мерките на управляващите за диверсификация на енергийните доставки

12:43 | 10.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бернар Клеман подари сондажно длето, използвано в блок &quot;Хан Аспарух&quot;, на Теменужка Петкова. <em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Бернар Клеман подари сондажно длето, използвано в блок "Хан Аспарух", на Теменужка Петкова. Снимка: Министерство на енергетиката

Министерството на енергетиката подготвя нов търг за проучването на още един блок в дълбоките води на Черно море - "Хан Тервел", става ясно от коментар на ресорния министър Теменужка Петкова. По-рано днес тя се срещна с управителя на Total България Бернар Клеман, съобщават от пресцентъра на енергийното министерство.

Блокът "Хан Тервел" вече на няколко пъти беше предлаган на инвеститори, но под името "Терес". Той е разположен в южната част на изключителната икономическа зона на България и е с площ от над 4 хил. кв. км.

Интерес към проучването в този регион на Черно море така и не се появи.

Развитието на местния добив е една от мерките на правителството за диверсификацията на доставките на енергийни източници.

Total, заедно с OMV и Repsol, извършва проучвания в съседния блок "Хан Аспарух" и преди две години съобщи за находка на петрол, но повече подробности не бяха съобщени. Компанията извършва и допълнителни сондажи в региона, а в началото на годината правителството удължи срока на концесията за проучване в блока.

По време на срещата си с Петкова Клеман, който отговаря за представянето на Total в Каспийския регион и Южна Европа, обясни, че компанията ще продължи да работи в областта на проучванията на геологията на Черно море на българска територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още