IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Трифонова: Ако ЕС приеме ядрената енергия, преходът ще се оскъпи с близо 50%

Около 60% от общините в България работят по програми за развитие на ВЕИ, но реално повечето от тях не отчитат напредък, посочва експертът

08:19 | 06.02.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Мария Трифонова</em></p>

Мария Трифонова

Какви бизнес модели са подходящи за българската икономика, с които компаниите могат да се интегрират в процеса на енергийна трансформация?

Енергийната трансформация е възможна, когато обхваща участници на различни нива - граждани, бизнес, местните общности. Според мен е изключително важно на първо време нормативната рамка в страната да бъде така променена, че да позволи и благоприятства развитието на енергийни кооперативи, а първите бизнес модели да бъдат насочени към реализирането на социални иновации в помощ на енергийно бедните, както и тези, които попадат в тази рискова група. В момента енергийните помощи в България стимулират основно употребата на твърди горива. Добри примери от Испания и съседна Гърция нагледно показват как бихме могли да търсим разходноефективни решения на енергийната бедност чрез използването на местен възобновяем енергиен ресурс с помощта на алтернативни финансови механизми. От друга страна, енергийни кооперативи доказано имат и социален ефект, създавайки чувството на общност и грижа за общ ресурс.

Други бизнес модели, които очаквам, че ще навлязат скоро в България, са модели, увеличаващи собствената консумация на енергия от ВЕИ с опция за локално агрегиране на излишната енергия. Ползването на системи за съхранение на произведената от фотоволтаични централи енергия би могло да увеличи процента на собствено произведената и консумирана електроенергия на едно домакинство от средно 30% до повече от 90% за денонощие, а при търговските обекти ефектът би бил от 60% нагоре. От друга страна, тези системи все още не са икономически изгодни. Появяват се обаче различни технологични и бизнес решения. Така например, домакинства и търговски обекти с инсталирани малки покривни фотоволтаици в даден жилищен комплекс или квартал биха могли да инвестират в по-голяма децентрализирана система за съхранение, като предоставят достъп срещу заплащане и на оператори, които пък предлагат агрегираните количества неизползвана енергия като резерв за първично регулиране на пазарен принцип.

Ако разглеждаме енергийния преход като съвкупност от отделни компоненти – електрификация, технологии за улавяне и съхранение на въглеродния диоксид, соларна и вятърна енергия, биогорива и др., кой елемент според Вас има потенциала да изиграе най-важна роля в този процес?

Енергийните преходи са сложни, мултидисциплинарни процеси, протичащи на различни нива. В този ред на мисли, всяко от изброените технологични решения би имало своя принос, както и има своите недостатъци. Не мисля, че е редно да залагаме на конкретен компонент. Технологиите се усъвършенстват, работи се много и върху комбинацията от енергийни технологии, така че те взаимно да се допълват и да се забърза темпото на трансформация на енергийните системи. От друга страна, всяка държава, всеки регион разполага със специфична инфраструктура, различен потенциал за развитието и приложението на изброените технологии. Фокусът ни трябва да бъде върху оптималното и динамично комбиниране на известните ни и икономически изгодни решения и механизми за управление на потреблението, като държим и под око как се развиват и какви приложения намират и тези технологии, които са все още в зародиш.

„Зелената сделка“ на ЕК залага на „твърда игра“ срещу въглеводородите. Голям е и натискът върху ядрената енергия. Смятате ли, че мерките, които предвижда този документ, поставят на различни стартови позиции страните членки на блока и може ли да се предотврати евентуално неизпълнение на целите от по-бедните държави чрез допълнителни механизми от страна на Брюксел?

Зададената стратегическа посока от т.нар. европейска „Зелена сделка“ не мисля, че беше неочаквана, може би рязко забързаното темпо и амбициозност изненадаха мнозина. Безспорно България е една от уязвимите икономики в Съюза поради въглеродната интензивност на ключови индустриални и енергийни сектори. Само че как страната ни ще се позиционира - дали ще приеме планираните реформи като заплаха, търсейки всякакви възможни средства да ги отложи във времето, или ще види в тях възможност и ще действа проактивно, зависи от самите нас. Аз лично смятам, че европейските енергийни политики и предвидените механизми за финансиране предоставят нови възможности точно за страни като България да реализират прехода към нисковъглеродна икономика и енергетика, като им помагат да понесат тежестта на този преход. За да се възползваме от тях, е необходима дългосрочна, ясно и честно заявена и споделена визия за развитие на енергийния сектор на пазарен принцип, с участието на гражданите, отчитайки динамиката в региона и възползвайки се от всички технологични възможности.

Последна актуализация: 18:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
vladtepes
преди 4 години
Зимата в Kodiak е доста мека, температурите през зимата обикновено са близки до нулата, снежната покривка често е нестабилна и се задържа около 30 дни в годината сумарно. Мокрият сняг не е рядкост както и леденият дъжд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
аве ей ... знаеш ли къде е kodiak ?!? там НЯМА сняг сигурно 3 месеца в годината :))) ... я виж колко и каква инфраструктура има включена , че даже има и ракетен батальон (ей сега го прочетох :))) ) ... 99% от захранването е възобновяеми източници ... аман от небивалиците дето дуднеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
fon
преди 4 години
А в Чернобил имаше ли цунами? И защо все само с АЕЦ стават тези огромни аварии? И заслужава ли си заради жалките 10% ток които дават АЕЦ в света да се поемат тези огромни щети?Иначе статията е наистина изключително неясна и въпросната асистентка е добре вместо да залива хората с някакви бози да се опитва да обяснява нещата на хората и на студентите просто и ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
и технически и организационно има решение ... ето един пример ... това че унас не е популярно не значи че го няма ... :)))https://***.pv-magazine-australia.com/2018/11/05/community-tesla-battery-trial-kicks-off-ahead-of-schedule-amid-overwhelming-interest/на доста места по света се експериментира по този начин ... регулаторната рамка със сигурност трябва да се пипне ... дамата от университета точно това коментира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Съгласен съм с вас: става дума за едно голяяяяяяямо... гувичене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Тази статия звучи сякаш правителствата страдат от дефицит на пари и те трябва да работят много здраво за да заслужат всеки лев приход. Действителността обаче е друга - правителствата се финансират с предимно с печатане на неозбечени пари и инфлация и реално правителствата са довели цената на парите до абсолютната 0. Когато парите имат стойност 0 като сега скъпо и евтино и са безсмислени квалификация защото и много умножено по 0 е същото като 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
"Не мога (признавам си) да си го представя и като техническо и като организационно решение. "То и не трябва, трябва само да си представиш схемата за крадене....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
като предоставят достъп срещу заплащане и на оператори, които пък предлагат агрегираните количества неизползвана енергия като резерв за първично регулиране на пазарен принцип.Тези оператори ще са едни гооолеми акумулатори и ще ни продават на пазарен принцип??? Не мога (признавам си) да си го представя и като техническо и като организационно решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Кокошко ошашавена: това че в моментът ти отговарям на буламачите е само и единствено на презрените от теб енергии - въглеродната и атомната - защото ако разчитахме на ВЕИ - в момента щях да мръзна без ток и нямаше дори да мога да ида на работа !!! И това е ПРЕПОДАВАТЕЛ в университетът, боже господи !!! Впрочем явно по-голяма заплатка взема от друго място - откъдето и се плаща да дрънка небивалици. Все още чакам някой да ми обясни - ЗАЩО т.нар. "биогаз" е "екологически", а истинският, дето е турнат в земята от Главното програмистче за наше удобство е "неекологически". Що за идиотия: вместо да горим метанът, който си имаме като залежи, да сеем растения, за да произвеждаме пак такъв метан - вместо да отглеждаме храна? Впрочем не е идиотия за тия, дето ще усвояват милиарди за целта !!! Фукушима - всички знаем защо стана аварията там - централата устоя на изключително силното земетресение, но бе залята от цунами !!! В районът на Белене и Козлодуй досега никой не е видял цунами обаче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още