IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще ни изненадат ли с ниските си цени енергийните фючърси в началото на 2021 г.?

Новото затваряне заради коронавируса и възобновяемите източници натискат цените надолу, посочи адвокат Николай Кискинов

20:10 | 04.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai/Bloomberg

Цените на енергийните фючърси за доставка през първото тримесечие на следващата година са нещо, което се вижда много рядко, тъй като те са по-ниски отколкото за цялата 2020 г., а обикновено годината започва с по-високи цени. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов“.

"В последните дни забелязваме интересни движения на енергийните пазари в нашия регион заради стартирането на пазара за ден напред в Гърция“, обясни той и потвърди, че това беше дългоочаквано, а стартирането му създава добри възможности.

Кискинов прогнозира, че заради добрите връзки с Италия двата пазара могат да се обединят, а в последствие и „България да се присъедини“.

„Много интересни са фючърсите сега, при които се забелязва спад, основно заради новото затваряне и възобновяемите източници, които натискат цените надолу“, обясни експертът.

Кискинов смята, че пазарите вече отчитат пандемията като нещо, което ги съпътства и очаква тя да не оказва голямо влияние върху цените в бъдеще.

"Газовият пазар вероятно ще претъпи метаморфоза, тъй като сега той е много наводнен, но голяма част от производителите са фалирали и когато търсенето се възстанови, участниците на пазара очакват слаб дефицит", каза Кискинов.

Готови ли са производителите за зимата? Ще претърпи ли метаморфоза пазарът на природен газ? Как ще се движат цените на природния газ в следващите три години? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още