IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква успокояване на газовите пазари от пролетта

Компанията е внесла ценово заявление, с което иска поевтиняване на газа с 14%, съобщи председателят на КЕВР

09:50 | 12.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На успокоение на пазарите на природен газ в Европа залага "Булгаргаз" в своята прогноза за цената на суровината през март. Към 10 януари доставките на природен газ през март на нидерландската борса TTF се движат около нивото от 83 евро за мегаватчас. Това дава и основание на българската газова компания да определи прогнозна цена за март в размер на 112,44 лева за мегаватчас.

На 1 януари "Булгаргаз" поиска и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена от 133,41 лева за мегаватчас, което е без цените за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това е с 30% повече спрямо цената на природния газ през декември 2021 г. Това е цената за регулирания пазар, на който "Булгаргаз" като обществен доставчик продава на крайните снабдители и топлофикационните дружества.

Средната цена на газа с доставка през януари беше 113 евро за мегаватчас.

Рязкото повишение на цената изненада правителството и то в момента, в който цените на европейските борси бяха започнали да падат. В първите дни на януари търговията в Европа беше спокойна и под влиянието на пристигащите танкери с американски втечнен газ и по-високите от обичайното температури. От "Булгаргаз" обаче обясниха, че тенденцията е била едва в последните дни на месеца и не се е отразила съществено върху средната цена на газа в края на годината.

На 21 декември, когато стана ясно, че Германия не получава газ през "Ямал", цената на газа на спот пазара скочи до рекордните 180 евро за мегаватчас.

Сега вече трета седмица потокът по "Ямал" е обърнат - от Германия към Полша, и реално Европа не получава газ през това трасе от Русия. Напрежение обаче няма, защото очакванията са, че втечненият газ ще успее да покрие дефицита.

Прогнозната цена за март, която "Булгаргаз" публикува, вероятно ще се променя няколко пъти през следващите седмици. Процедурата предвижда компанията да публикува чрез медиите своите очаквания месец преди да внесе заявлението си в енергийния регулатор. Окончателно цената на природния газ за март ще бъде определена на закрито заседание в КЕВР на 1 март. Преди това обаче ще има и открито заседание, на което от "Булгаргаз" да обяснят своите мотиви за исканата ценова промяна.

Междувременно "Булгаргаз" внесе и първото си ценово заявление за февруари. Пред "Свободна Европа" председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че то е с 14% по-ниско спрямо цената през януари. Сега искането ще бъде анализирано от експертите в енергийния регулатор, а официално цената ще бъде определена на 1 февруари, когато ще бъдат взети предвид всички обстоятелства през текущия месец, които влияят върху цената.

Цената на природния газ от "Газпром Експорт" се определя от две компоненти - пазарна (от борсата TTF в Нидерландия) и петролна, която се влияе от цените на алтернативните горива. В микса на "Булгаргаз" влизат още природният газ от Азербайджан, чиято цена е по-ниска, както и газът от хранилището "Чирен", нагнетен през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още