IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" още не обсъжда доставките за 2023 г. с клиентите си

Топлофикациите в страната не могат да работят без газ, коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев

10:46 | 19.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Традиционно по това време на годината "Булгаргаз" вече изпраща писма до своите клиенти с молба да подготвят заявките си за следващата година. В момента това още не се е случило, коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев пред bTV. Според него това може да означава, че газовата компания още няма яснота какви количества газ ще може да осигури през следващите месеци.

За Георгиев е притеснителна липсата на покана, но на този етап тя не е фатална, защото реално графиците за доставки се договарят и изработват през септември.

Кремен Георгиев посочи още, че топлофикациите в страната не могат да работят без газ - мазутът е алтернативно гориво, но само за спешни ситуации и дружествата могат да работят около 10 дни с него. Дори и пълно, газохранилището в Чирен може да сгигне за около месец, допълни още той.

Съоръжението е с капацитет от 550 млн. куб. метра и максимален дневен капацитет на добив при форс мажор от 4,7 млн. куб. метра на ден. Това обаче би било за кратък период от време и около половината от дневното потребление на страната в зимните месеци. При нормални обстоятелства капацитетът за добив от "Черен" е в рамките на около 3,8 млн. куб. метра на ден.

България няма да остане без никакви доставки на газ дори и през зимата, защото има дългосрочен договор с Азербайджан, по силата на който получава 1 млрд. куб. метра газ годишно, което е към 1/3 от потреблението на газ в страната. В момента "Булгаргаз" води преговори с различни доставчици, за да си осигури дългосрочни ангажименти за доставка на газ, коментира преди дни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

На този етап няма яснота какви се разултатите от тези разговори. През юли в микса на газовата компания има газ от шест източника и за първи път "Булгаргаз" разчита на толкова широк кръг от доставчици.

В момента газохранилището в Чирен е запълнено до около 1/3 от обема си, което е под средното за ЕС ниво. Страните от общността активно започнаха да пълнят съоръженията в очакване на спиране на руските газови доставки и в момента малко над 60% от съоръженията в Европа са запълнени. В Германия, която е един от най-големите потребители на газ в Европа, газохранилищата са пълни до около 65%, но в Полша нивото на запълняемост е 98%.

Кремен Георгиев коментира, че след последното увеличение на цената на услугата на топлофикационните дружества и намаляването на данък добавена стойност (ДДС) от 20% на 9%, парното и топлата вода ще поскъпнат със средно около 20 на сто през новия отоплителен сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още