fallback

Правителството в оставка предлага договор за внос на 7 танкера с втечнен газ*

Ще бъде одобрена и схемата за подпомагане на бизнеса заради скъпата електроенергия

14:08 | 28.07.22 г. 19

Правителството в оставка ще разгледа предложение на Министерството на енергетиката за доставката на втечнен природен газ, с което да бъде гарантирано потреблението през зимните месеци, коментира премиерът Кирил Петков малко преди началото на вероятно последното редовно заседание на Министерския съвет.

Договорът, който ще бъде разгледан, предвижда внос на 7 танкера втечнен газ. За целта обаче служебното правителство ще трябва да осигури капацитет от терминалите в Гърция и Турция.

Преди ден Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува ценовото заявление на "Булгаргаз" за август. В него от компанията обясняват, че няма свободен капацитет на терминала на о. Ревитуса до края на годината и затова втечнен газ през август ще бъде внесен чрез инфраструктурата на гръцкия оператор DESFA.

Договорът ще бъде подписан днес, но ще влезе в сила след 19 август, обясни Петков след края на заседанието на Министерския съвет. По този начин, ако служебното правитлество намери по-добра оферта, или не успее да осигури техническите изисквания, договорката ще може да бъде развалена без да се дължат неустойки.

Енергийният министър Александър Николов обясни след края на заседанието, че източникът на доставките е САЩ, но отказа да посочи името на компанията, защото договорът реално няма да влезе в сила днес. Договорките са постигнати през схемата за общи покупки на Европейската комисия (ЕК).

Договорът предвижда доставката на 3 танкера до края на тази година и още 4 през 2023 година. Първият танкер вече е договорен къде ще бъде разтоварен и регазифициран на о. Ревитуса. Останалите доставки ще бъдат в периода ноември 2022 година - април 2023 година.

Александър Николов коментира, че слотовете на гръцкия терминал до края на годината действително са разпродадени, но също така се търгуват и могат да бъдат закупени от "Булгаргаз".

Цената на договорения газ е обвързана с газовия хъб "Хенри", където цените са по-ниски отколкото на TTF в Нидерландия, стана ясно още от думите на Николов. За първите три доставки цената е около 30 долара по-ниска спряма нивата на европейските пазари в момента на договаряне.

Правителството ще одобри и начина за реализация на схемата за компенсация на бизнеса са скъпия ток за периода 1 юли - 30 септември, аноносира още Петков. "Реално ще помогнем на 633 хил. небитови крайни потребители", допълни.

В актуализацията на бюджета бяха предвидени мерки в подкрепа на небитовите потребители, чрез които де факто беше въведен таван на цената на електроенергията от 250 лева за мегаватчас. От бизнеса на няколко пъти призоваваха в последните дни да бъдат одобрени всички процедури, така че облекченията да могат да бъдат изплатени.

С решение, очаквано по-късно днес (28 юли), министрите ще отпуснат и 150 млн. лева, които ще покриват схемата за отпускане на отстъпка от 0,25 лева за литър гориво при зареждане на бензиностанциите. Кирил Петков коментира още след края на заседанието, че се работи за успокояване на цената на бензина чрез задължението преработеният от "Лукойл" руски петрол да може да бъде предоставян само на българския пазар.

* Информацията е допълнена с изявленията след края на заседанието на Министерския съвет

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
fallback