IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се готви за ново диво препускане през 2021 г.

Следващата година ще е силна за най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, чийто основен двигател ще е инерцията на актива, прогнозира експертът Благовест Белев

17:16 | 30.12.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Белев подчертава и наличието на директни инвестиции или коренна промяна на мнението в редица инвеститори легендарни фигури, като Стенли Дръкенмилър, Пол Тудор Джоунс, Рей Далио и компании като Mass Mutual, JPMorgan, PayPal, Square и други. „По мое наблюдение хората, които гласно са против биткойна, или не са отделили достатъчно време да разберат технологията и социалната динамика около него, или просто търсят обществено внимание, като са в опозиция“, смята основателят на BlockChain.bg.

Въпреки интереса на институционалните инвеститори обаче все още не се наблюдава същият ръст при инвеститорите на дребно. Според Спенс Богарт, генерален партньор в Blockchain Capital, ако се разгледат различни социални индикатори, се вижда, че ритейл вниманието в ралито на биткойн през 2020 г. е още притихнало.

Вероятно нещата ще се променят и двете групи ще могат да участват, коментира той в края на декември в интервю за Bloomberg TV.

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Стигмата около биткойна и криптовалутите като цяло очевидно постепенно изчезва. Тепърва обаче дигиталните активи ще трябва да продължат да се доказват като форма на универсални пари.  Всичко това трябва да стане на един относително по-труден за разбиране пазар, воден често от слухове и непознати технологии за разлика от познатите фундаменти на пазарите на акции, облигации и суровини.

Covid-19, президентските избори в САЩ, Brexit и цялата 2020 г. като цяло изглежда промениха мнението на мнозина за цената на дигиталните активи, коментира Кевин Мурчко, основател и главен изпълнителен директор на криптоборсата CoinMetro в Естония, пред Bloomberg в началото на месеца.

Но колко дълго може да продължава това?

Благовест Белев смята, че най-големият фактор за движението на цените на криптовалутите догодина ще е инерцията на актива. „Вече много хора и компании са склонни да се доверят на биткойна с част от парите си. Инерцията в бързо растящите технологични пазари е особено мощна, защото тя запалва все повече инвеститори от страх да не „изпуснат влака“. Този страх ги кара да се образоват за смисъла и технологията на биткойна и да са склонни да възприемат нещата с нова перспектива“, смята той.

„В същото време имаме вълна от все повече финансови институции, които слагат част от портфейла си в биткойн. Имаме и компании от други сектори, които пък слагат финансовите си резерви в биткойн, като мярка за запазване на покупателна способност заради увеличената парична маса“, допълва експертът.

Според него потенциално затягане на паричната политика и покачване на лихвите изглежда малко вероятно през 2021 г., но ако се случи, определено ще охлади цената на криптовалутите.

Благовест Белев очаква следващата година да бъде силна за цената на биткойна. Той припомня миналите два пробива на рекордна цена за криптовалутата, при които ръстът е съответно 38 пъти и 17 пъти за последващите 9 месеца.

„Ако трябва да сложа цена, то бих ползвал следната рамка. Интернет балонът от 2000 г. в днешни долари е на обща стойност 5 трилиона днешни долара (коригирани спрямо инфлацията). Криптовалутите много наподобяват развитието на интернет технологията като скорост и дори надхвърлят финансовия мащаб на интернет. Следователно смятам, че има голям шанс целият криптосектор да мине тази стойност в идните 9-24 месеца. Приемам, че биткойн ще бъде половината от тази стойност (в момента е около 70%). Това прави цена от 135 000 долара за биткойн. Допускам, че е възможно и още по-добро представяне, тъй като криптовалутите винаги са изненадвали нагоре“, прогнозира Белев.

Според Джеймс Ледбетър, бивш главен редактор на изданието Inc. и автор на нюзлетъра за финансови технологии FIN, едно нещо изглежда сигурно – че дивото препускане от 2020 г. ще се повтори. „Така че затегнете коланите“, предупреждава той пред CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
lord_buho
преди 3 години
Едно е да буташ с 1000$ при цена 1000$ биткойн,а друго при 30к.,става въпрос за ритейла.Според менбазовия модел е различен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
Биткойнът се готви за ново диво препускане през 2021 г. Доларът и той!Биткойнът се готви за ново диво препускане през 2021 г. Чака се някъде нов Майдан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още