IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До каква степен биткойнът уврежда климата?

Криптовалутата е критикувана заради високата си консумация на енергия. Четири въпроса за ефектите и алтернативите

13:31 | 29.05.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Една от големите мини в полярна Русия. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Една от големите мини в полярна Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

3. По-добра ли е все пак добрата стара резервна валута злато?

Цената на златото се покачваше все бързо от 2018 г., а увеличението се ускори по време на причинената от коронавируса криза. Причината е във факта, че златото от векове прави това, което биткойнът сега обещава: има стабилна стойност. Унция злато е и си остава унция злато. Количеството злато в обращение се увеличава най-много толкова бързо, колкото ново злато може да бъде извлечено и както при биткойните нито едно решение на централната банка в света не може да увеличи това количество злато. Следователно, във времена, когато централните банки печатат много пари, стойността на валутите им понякога се влошава. Стойността на златото варира, но не пропада просто така.

Но ефектите от нарастващата цена на златото се усещат и от коренното население на Амазонка. Приблизително 27 хил. местни жители, които живеят в обширна зона в тропическите гори и савани във Венецуела и Бразилия, са били претопени от около 10 хил. търсещи злато по време на неотдавнашното покачване на цената на златото. Новодошлите донесоха със себе си болестта Covid-19. Техните багери и помпи пробиха земните недра, накараха малките реки да пресъхнат, а живакът, арсенът и цианидът, използвани за добив на злато, отровиха хора и животни. Копаенето на злато е незаконно на територията на Яномами от десетилетия, но всеки път, когато цената се повиши, резерватът привлича нови търсачи на късмета си.

Така е по целия свят, когато се добива злато: добивът на мечтаната суровина предизвиква екологични и социални катастрофи. А за някои страни, като Перу, се твърди, че хиляди деца работят в златните мини. Около една четвърт от добива на злато по света идва от дребномащабен добив, който е особено вреден за околната среда и „е отговорен за замърсяването на водата, почвата и въздуха с живак по целия свят“, твърди организацията за защита на околната среда WWF . Всеки, който е критичен към криптовалутите поради тяхното въздействие върху околната среда, не трябва да забравя, че златото не е непременно по-добра алтернатива.

4. На фона на високите емисии на CO₂ имат ли криптовалутите изобщо бъдеще?

Алекс де Врис смята, че биткойнът може да стане по-екологичен. И то тогава, когато се сбогува с механизма за proof-of-work. Това обаче не може да бъде принудително наложено, а просто по-голямата част от компютрите ще трябва да се съгласят на подобно решение. Това е съмнително, тъй като тайната на биткойна се крие точно в това: че хората се доверяват на неговите технологии.

Разбира се, самите миньори също биха могли да разчитат на повече зелена електроенергия или по собствена инициатива, или чрез стимули, като данък върху въглеродния диоксид. Под въпрос е само дали това ще сработи координирано в световен мащаб. В противен случай миньорите ще се преместят в тези държави, където няма такъв данък.

Паричните алтернативи на биткойн също не са безгрешни по отношение на CO₂. CO₂ се отделя и по време на производството на банкнотите и монетите. Трансферът на пари с кредитна карта или банков превод използва електричество, макар и малко по-малко от това за производството на парите.

Но с пари в брой и банкови карти се финансират и покупките - освен стойността си те директно се използват като средство за трансакции за хората. Биткойнът се използва предимно за инвестиции и спекулации; поне засега трудно може да се използва като платежно средство.

Въпреки това е малко вероятно държавите да забранят биткойна само заради климатични причини. Може би вместо това те самите ще пуснат цифрови валути, които са по-ефективни, стабилни и полезни. Аргументът за опазване на климата би им бил полезен.

Между другото, Илон Мъск заяви, че Tesla все още държи биткойни - въпреки критиките му към тази валута. 

По материал на Die Zeit

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Не само това! Биткойна може да се използва за отопление, което е една чудесно използвана остатъчна топлинна енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
мале-мале... плюс наивниците които ще се метнат от високо след като спихне пирамидата и ще изчистим гена, нали! По добре спри с глуупостите, че на последък става смешно.... да не би да е заради ония дето ги взе на 49 ? хихихихи .. кажи поне колко взе и колко вода глътна :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Никой тук не прави друга сметка която е много по важна ! Самото развитие на криптирането увеличава мощностите на процесорите тоест биткойна РЕАЛНО тласка развитието на човечеството НАПРЕД. Жалко,че никой не схваща какво се случва отзад !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
До каква степен биткойнът уврежда климата? >Вие по какво искате да врещите: слава на биткойна! или слава на зелената икономика! ***, а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още