IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coinbase е блокирала 25 хиляди руски криптопортфейла

Компанията не уточни кога точно са били блокирани и колко от ограниченията са свързани с действащите санкции

09:37 | 08.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Coinbase заяви, че в момента е блокирала 25 хил. адреса на криптовалути, свързани с руски лица или субекти, защитавайки се от твърденията, че Русия може да избегне санкциите с помощта на криптовалути, предава Bloomberg.

В публикация в блога, публикувана в понеделник, главният юридически директор Пол Гриъл очерта как най-голямата в света криптоборса спазва новите правила, наложени на фона на продължаващата руска инвазия в Украйна. Това включва използването на „усъвършенстван блокчейн анализ" за идентифициране на сметки, които са косвено свързани със забранени потребители.

Coinbase посочи, че 25 хил. блокирани сметки са „свързани с руски физически или юридически лица, за които смятаме, че участват в незаконна дейност". Компанията не уточни кога точно са били блокирани и колко от ограниченията са свързани с действащите санкции - в един пример Coinbase цитира санкция от 2020 г. срещу конкретен руски гражданин с 1200 потенциално свързани сметки.

„Санкциите играят жизненоважна роля в насърчаването на националната сигурност и възпирането на незаконна агресия и Coinbase напълно подкрепя тези усилия на правителствените органи", каза Гриъл.

Въпреки че криптопортфейлите могат да бъдат анонимни и не изискват работа с традиционните банки, Гриъл посочва, че трансакциите са „проследими, постоянни и публични" - което потенциално може да улесни разбиването на незаконни сметки, като им попречи да купуват или продават криптовалута чрез услуга като Coinbase. „Цифровите активи притежават свойства, които по естествен начин възпират обичайните подходи за избягване на санкции".

Американските законодатели поставиха въпроса дали компаниите за криптовалути спазват санкциите срещу Русия. Четирима сенатори, сред които Елизабет Уорън, изпратиха през миналата седмица писмо, в което призоваха министъра на финансите Джанет Йелън да очертае плановете за прилагане на спазването им.

Криптокомпаниите побързаха да контрират анализа, омаловажавайки значението на цифровата валута за мащабни незаконни трансакции. Основателят на Binance Чанпън Джао нарече криптовалутата „твърде малка за Русия", позовавайки се на изключително ниските ѝ нива на възприемане в страната.

„Руското правителство и други санкционирани субекти ще се нуждаят от практически недостижими количества цифрови активи, за да противодействат смислено на настоящите санкции", пише Гриъл.  
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още