IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даренията за Украйна извадиха най-доброто и най-лошото от криптосвета

Имаше хора, които изглежда се опитаха да спечелят от войната, но все пак успехът на дарителските кампании е неоспорим

17:15 | 07.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Изненадващо криптовалутите се оказаха в центъра на продължаващата инвазия в Украйна, пише Дейвид З. Морис в материал за CoinDesk.

Някои си задават въпроса дали криптовалутите може да са полезни за заобикалянето на опустошителните санкции срещу правителството на руския президент Владимир Путин и неговите приближени (отговорът – най-вероятно не). В по-широк план санкциите бележат политизирането на световния банков сектор, което само потвърждава много от предпоставките за създаването на криптовалутите.

Криптообщността също се представи много добре с една наистина впечатляваща кампания за набиране на средства. След като Украйна откри официални портфейли за получаване на дарения в биткойни и етери, даренията достигнаха приблизително 40 млн. долара.

За сравнение – американското правителство дебатира пакет с помощ за Украйна в размер на 6 млрд. долара. Тоест, притежателите на криптовалути вече са дарили около 0,75% от това, което САЩ е може би ще дадат. А криптовалутите пристигат почти веднага, в разгара на продължаващата инвазия и то без условия. Съобщава се, че монетите вече се използват за покупки, необходими на Украйна за воденето на война.

Това прави криптодаренията, долар по долар, значително по-полезни от американските средства, които ще пристигнат… евентуално. Това е доказателство за технологията на криптовалутите и няма да навреди на социалната репутация на общността.

Но има поне един тъмен облак, който хвърля сянка, под формата на безчувственост и аморална алчност от страна на готовите на всичко криптоопортюнисти.

В сряда организаторите на кампаниите за набиране на средства чрез криптовалути обявиха, че ще бъде направено безплатно превеждане на криптовалута за всеки направил дарение (т. нар. airdrop, който се прави обикновено безплатно с цел разпространение на даден токен – бел. ред.). Няма много детайли за това каква криптовалута може да бъде преведена, но разумно предположение е, че това ще е някаква монета в знак на благодарност, без някаква съществена парична стойност.

Но дори и токените с малка или никаква особена стойност могат да причинят някои много особени неща на подобния на казино криптопазар. Така например токенът PEOPLE на ConstitutionDAO достигна през декември пазарна капитализация от 800 млн. долара, въпреки че бе пусната да събере само 40 млн. долара под формата на дарения. (ConstitutionDAO бе движение за набиране на средства за купуването на първото издание на Конституцията на САЩ, а PEOPLE бе токенът към него – бел. ред.)

Това помага да разберем случилото се след това: огромен ръст на малки дарения към украински адреси. От, може би, около няколко стотици дарители на час обемите скочиха до няколко хиляди. Макар това на пръв поглед да изглежда като вълна на щедрост, то не е нищо такова.

Вместо това ръстът изглежда до голяма степен представлява усилие, по думите на един наблюдател, да се изиграе този airdrop. Повечето дарения изглежда са малки, за под 30 долара в етери. Според един анализ над 20% са от нови портфейли, създадени специално за дарението.

Това предполага, че новите дарители са се надявали да направят минимални дарения и след това да получат благодарствени токени в замяна, които – кой знае! – може да се окажат по-ценни от самото дарение. Създаването на изцяло нови портфейли говори също за т. нар. атака Сибил, при която един потребител се преструва на много различни хора, за да получи повече токени.

Подобно поведение до известна степен се нормализира от трейдъри, опитващи се да получат максимална възвръщаемост от всякакъв вид в рамките на криптосистемата.  Има обаче известна логика в насърчаването на подобно поведение сред потребителите на отворени финансови системи, тъй като то помага за тестването на устойчивостта на системата, докато тя все още е нишова и експериментална. Но когато тези системи се сблъскат с мрачната реалност на войната, подобно поведение изглежда по-малко като тестване на експериментална система и повече като класическо печалбарство от конфликта.

Ако сте един от тези хора, знайте, че доказателствата за това, което сте направили, ще са налице поне докато съществува етериумът. Напълно възможно е за всеки, който е любопитен и има достатъчна мотивация, да намери кои са опиталите се да се облагодетелстват от войната. Вие създадохте перманентен запис на собствената си продажност.

А в крайна сметка се оказва, че всичко е било напразно. Може би заради предполагаемата атака Сибил, украинският министър на дигиталната трансформация обяви в четвъртък, че пускането на airdrop се отлага. Спомена се нещо за това Украйна да издава свои незаменяеми токени (NFT), но засега не е ясно дали ще има нов airdrop или други начини за набиране на средства.

Добрата новина е, че подобни измами ще намалеят спрямо по-широкия ръст на искрените криптодарения. Това ще е най-силната защита за криптовалутите и отворените финанси. Защото, да, има много егоистични негодници. Но ако оставите хората сами да взимат решения, мнозинството ще вземат правилните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още