IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектобюжетът на ЕС до 2020 г. залага с 10-15% повече средства за България

Директните плащания за фермерите може да се увеличат със 70%, но при условие, че 30 на сто от тях се използват за агроекология, съобщи еврокомисарят Кристалина Георгиева

09:41 | 30.06.11 г. 1
Проектобюжетът на ЕС до 2020 г. залага с 10-15% повече средства за България

България може да получи с 10-15% повече субсидии от европейските фондове в периода от 2014 до 2020 г., ако докаже способността си да усвоява ефективно европейските фондове. Това съобщи в интервю за БНР еврокомисарят по бедствията и авариите Кристалина Георгиева броени часове, след като Европейската комисия (ЕК) одобри проекта за финансова рамка през следващия програмен период на Общността.

Късно снощи Еврокомисията одобри финансовата рамка за проектобюджета през следващия седемгодишен период, по който предстоят сериозни дебати през следващите 18 месеца.

В проекта се предвижда и по-бързо изравняване на директните плащания за българските земеделски производители със субсидиите в старите страни членки на Европейския съюз. Това означава 70% нарастване на субсидиите за фермерите, но при условие, че 30 на сто от бюджета се изразходва за агроекология, поясни още комисар Кристалина Георгиева.

Финансовата рамка на общността предвижда и създаването на нов европейски фонд за по-добра свързаност на енергийната, транспортната и комуникационната инфраструктура. Поради доброто си местоположение България би могла да се възползва от този фонд, като държавите членки тепърва ще обсъждат параметрите на подпомагане, поясни още Георгиева.

Финансовата рамка до 2020 г. залага и нов данък върху добавената стайност (ДДС). Сред другите източници за финансиране на евробюджета се предлага и въвеждане на данък върху финансовите транзакции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Идеално, стига да можете да ги освоите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още