IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 70% от работещите в Испания българи не желаят да се връщат

Българските емигранти работят основно в хотелиерството и селското стопанство

13:10 | 19.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Над 70% от работещите в Испания българи не желаят да се връщат

Над 70% от работещите в Испания българи нямат намерение да се връщат в родината си. Завръщане планират едва 5%. Това сочат данните от проучване на Института за икономически изследвания на БАН за миграционния модел в Испания, съобщи БТА.

Проучването е финансирано от Фонд "Научни изследвания" и е осъществено в периода май-юни тази година. То обхваща над 500 българи, живеещи в 24 населени места в Испания, каза доцент Веселин Минчев, заместник-директор на института.

Основната заетост на българите в Испания е в хотелиерството (15%), селското стопанство (12%) и строителството (11%). Близо половината от анкетираните демонстрират много добро самочувствие и твърдят, че по нищо не се отличават от испанците.

"Губим една креативна част от населението, която е способна да се справя сама с проблемите си", коментира Веселин Минчев. Той посочи, че средната възраст на българските емигранти в Испания е 36 години, като 23% от хората са с висше образование.

Близо две трети от заминалите не биха насърчили децата си да се завърнат в България. "Майките в по-голяма степен не искат децата им да се върнат у нас, което е симптом, че нещо в държавата не е наред", коментира Минчев.

Почти 3% от българчетата в Испания не говорят български език, а 15% са със слаби познания по родния си език. Една трета от родителите говорят на децата си на български, но те им отговарят на испански, се посочва още в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 8
aristotel
преди 12 години
И защо им е да знаят български. Трябват им само няколко думи - социално слаб съдия, подкупен полицай, лъжливи политици, бизнесмен -еничарин, 25 г. хлапаци карат бентли, пенсии 2 пъти по голями от минималната работна заплата е богопомазани пенсионери на по 45 г. А бе накратко цирк ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 10
stone kold
преди 12 години
така требва аз деца нямам и не искам да се родят тука още по малко от българка, мангалия е като машина на времето само с една посока на движение силно назад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още