fallback

Забранява се строителството върху дюни и защитени територии

Това договориха екорганизациите на среща в МС с министрите Караджова, Найденов и Павлова

15:17 | 07.01.13 г. 4

Правителството ще подготви законови промени, които да забранят строителството върху дюни, както и в защитените територии. Забраната ще важи независимо от собствеността на терена. 

За това се договориха представителите на екологичните организации и министрите на околната среда и водите Нона Караджова, земеделието и храните Мирослав Найденов и на регионалното развитие Лиляна Павлова. 

Двете страни се срещнаха в Министерския съвет след разкритията по скандалния казус с терена от 29 декара край Несебър. 

Законови промени ще гарантират, че няма да може да се променя предназначението на земеделски и горски имоти, разположени върху дюни. Процедури за промяна на предназначението, които са започнали, но все още не са довършени, ще бъдат прекратени. 

До една година министърът на околната среда и водите пък ще изготви регистър на дюните, стана ясно още по време на срещата. 

Тома Белев от „Зелени Балкани” коментира, че екоорганизациите са доволни от разбирането, което намерили у премиера и министрите. Според него в процеса на промяна на законодателството ще могат да се включат заинтересованите страни.

Екозащитници обаче заявиха, че не трябва въпросът да стига винаги до премиера и призоваха за по-голяма активност на гражданските организации.

Коалицията "За да остане природа в България" освен това настоява за промени в Закона за устройството на територията, с които да се даде право на гражданите да обжалват градоустройствени планове.

Междувременно от Националната агенция за приходите (НАП) съобщиха, че започват проверка на всички физически и юридически лица, свързани с продажбата на парцела от 29 декара в Несебър. Освен конкретните сделки, данъчните ще изследват и произхода на средствата за покупката на земята, както и имущественото състояние на физическите лица, свързани със случая.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
fallback