IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Шарлопов: До 10 години делът на СПА туризма у нас ще e 30%

В България еколозите се изявяват като принципал, а това го няма никъде по света, посочва пред Investor.bg специалистът

08:40 | 04.02.13 г. 17
<p>
	<em>Стефан Шарлопов, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. Снимка: Личен архив</em></p>

Стефан Шарлопов, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. Снимка: Личен архив

- Какви са пречките пред развитието на СПА индустрията към днешна дата?

Мисля, че държавата не спъва бизнеса, затягат се правилата, бизнесът изсветлява. Но виждам сериозна опасност в две посоки. Първо – държавата даде минералните извори за стопанисване от общините, но 90 на сто от тях въобще не знаят за какво става въпрос.

Възможността кметът да дава концесия на определен извор по-скоро създава условия за корупция. Преди тези процедури бяха към екоминистерството, което премахна всички пречки при ползване на концесии за води и т. н. А сега с прехвърлянето към общините трябва да разчитаме на коректността и професионализма на кметовете. По-скоро чувам от колеги, че кметовете в някои населени места обясняват, че ще дадат разрешение за ползване или концесия, но при определени условия... Все пак мисля, че това е един период, който ще отмине. И това е едната пречка за развитието на балнео, СПА и уелнес туризма.

Втората пречка, която се задава, е неясната вълна от екоорганизации, които разбирам, че искат да бъдат страна по разрешителни режими за много инвестиции в туризма. Това го няма в целия свят. Когато има община и устройствен план и посочени правила и закон за Черноморието, еколози да искат едва ли не да са принципал и да преценяват дали има икономическа целесъобразност, е сериозна опасност. Ние сме за това дюни и защитени зони да са абсолютно непокътнати, но не приемаме идеята подобни организации да разрешават или забраняват определена инвестиция.

Иначе новият Закон за туризма е на финалната права. С него ще бъдат въведени редица нови регламенти относно категоризацията на хотелите, функциите на всеки един участник в туристическата индустрия, квалификация на кадрите и други. Смятам, че периодът, в който всеки си мислеше, че всичко в туризма е много лесно, отмина.

- Как ще коментирате заложените изисквания в закона, свързани с категоризацията на СПА комплексите?

В новия Закон за туризма са разписани ясно категориите и изискванията, на които трябва да отговаря един хотел, за да се нарече СПА хотел. Не искаме България да става евтина СПА дестинация. Трябва да се знае, че има много сериозни инвеститори, които задават високи критерии и ние работим по тях. Нашата асоциация е против това всеки, който си сложи едно джакузи да се назовава СПА хотел. Не може хора, които инвестират милиони в създаването на професионални СПА центрове да се сравняват с такива, които не отговарят на посочените критерии.

- По ваше мнение колко близо сме до възприемането на България като туристическа дестинация на четири сезона?

Смятам, че все повече доказателства има за това, защото България е позната като СПА дестинация буквално от една-две години. А това е процес, който при всички случаи ще доведе до сериозен човекопоток у нас. България има регистрирани 45 хиляди регистрирани паметника на културата, а с всеки изминал ден стават все повече. Древна страна сме и това ще се оцени. И колкото повече реклама има в тази посока, толкова по-добри плодове ще берем.

- От кого можем да се учим за СПА индустрията?

От много места. От чехи, немци, турци, тайландци. Но онова, което имаме като природна даденост е уникално и от там нататък трябва да открием своята идентичност.

Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 3
bertram
преди 11 години
Шарлопов е един от малкото хотелиери, които уважавам за професионализма. Редовно съм му клиент в Парк-хотел Пирин в Сандански и мога да кажа, че ако имаше повече бизнесмени като него България нямаше да е място за алкохолен туризъм. На него специално еколозите не би трябвало да му правят проблеми, защото не е маниак на тема бетон и мегасгради...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
LuckyYou
преди 11 години
Е такива играчи много ме дразнят. Еколозите му били виновни. Ми да превърнем и природата на България (нашето богатство) в бетон освен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
SEBULBA
преди 11 години
Ами когато погазват всякакви закони, и унищожават и малкото останала природа, някой трябва да ги озапти тия алчни ***! "...вълна от екоорганизации, които разбирам, че искат да бъдат страна по разрешителни режими за много инвестиции в туризма. Това го няма в целия свят..." А погазването на всякакви закони и правила е нормална практика, така ли? И Слънчев бряг е върха на красотата... В основата на протестите не бяха еколози, а граждани, това да си го набият в чуторите пишман хотел-чорбаджиите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Mupo
преди 11 години
Браво! Един дето да не реве че космоса му е крив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още