IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Шарлопов: До 10 години делът на СПА туризма у нас ще e 30%

В България еколозите се изявяват като принципал, а това го няма никъде по света, посочва пред Investor.bg специалистът

08:40 | 04.02.13 г. 17
<p>
	<em>Стефан Шарлопов, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. Снимка: Личен архив</em></p>

Стефан Шарлопов, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. Снимка: Личен архив

- Има ли чужди инвеститори, които проявяват интерес за инвестиции в този вид туризъм у нас?

От арабските страни и от Русия и Украйна биха могли да дойдат подобни инвестиции – първо, защото там има пари и второ, защото там климатичните условия нямат нищо общо с тези в България. Минералните води у нас са много. Само 600 са сертифицираните минерални извори, но могат да бъдат и много повече, тъй като не са изучени всички минерални находища. Така че ресурсите и потенциалът за бизнеса със СПА услуги са много големи.

- Къде е концентриран инвеститорският интерес?

Засега инвеститорският интерес е насочен основно към Черноморието. Премина този бум, който имаше към зимните ни курорти, но за радост около тях има много селища, които разполагат с минерални води. Тоест комбинация между море и СПА, ски и СПА, културни забележителности и СПА е успешна и ще става по-печеливша в бъдеще.

Моята прогноза е, че до 10-15 години ще има сериозен интерес от чужди и от български инвеститори, а делът на СПА индустрията в общия дял ще бъде около 30 на сто.

- Някои туристически асоциации алармираха за сериозна криза с кадрите в туризма..?

Това е минало. Вярно е, че преди години в туризма попаднаха хора, които не знаеха нищо и самите инвеститори нямаха представа за същината на бизнеса, така че не можеше и да се очаква повече от персонала и обслужването. В момента обаче това не е така. Хората, които предлагат туристически услуги, са напълно наясно с бизнеса, наемат професионалисти. А това личи и по факта, че няма толкова оплаквания от клиентите, колкото имаше в предишни години.

Имаме добри традиции в това отношение, защото още отпреди години са се произвеждали кинезитерапевти и други терапевти. Така че не мисля, че има огромен проблем за липса на кадри, така че да ни се налага да внасяме тайландки, индийки и т. н., освен за екзотика. Но и имаме достатъчно добре квалифицирани хора, които да вършат тази работа. Разполагаме и с учебни заведения с подобни специалности, към които има наплив от хора, защото знаят, че винаги биха могли да си намерят работа.

- Какъв е делът на българските и чужденците, които предпочитат балнеолечението в родните спа комплекси?

Българинът е интелигентен и бързо разбира кое е подходящо за него. Не случайно по статистиката, която водим, над 60 на сто от клиентите в спа комплексите са българи. Около 8% е делът на руснаците, както и на сърбите. Очакваме тази година около 8% да е делът на турците. Но най-същественото е, че СПА туризмът не сме го позиционирали в ниския ценови клас, каквато е грешката с морския туризъм. Адекватни сме на цените спрямо конкуренцията. Мисля, че предлагаме един много добър продукт на много добра цена.

Основни клиенти на спа индустрията на са съседните страни и в не малка степен Украйна и Русия, които са пазари с огромен потенциял. Очакваме от там да дойдат голяма част от туристите.

- Как ще коментирате условията за бизнес в страната?

Всички пострадаха от кризата. Но тя е световна. Вярно е, че малкия и среден бизнес изостана. Но пък има и такива малки фирми, които се оказаха много жилави и продължават бизнеса си. Не виждам как държавата може да ги подпомогне освен с европейски средства. В този смисъл това не го отчитам като слабост. Може би трябваше да имаме малко по-агресивна политика към тях и към доходите на хората. Но пък от друга страна като имаме предвид макроикономическа стабилност на държавата и фискалната дисциплина сякаш се чувстваме по-добре. Бизнес климатът според мен ще се подобрява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
За прекомерното бетониране мисля не трябва да се винят инвеститорите, а администрацията. Все пак, тя е тази, която издава разрешителните. И ако администрацията си е на мястото, колкото и да иска някой да осе*е пейзажа няма да може. Все пак, не е работа (или поне не на първо място) на един инвеститор да има цялостен поглед върху даден регион - за това имаме и плащаме на администрация. И то плащаме не малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Какви еколози?!?!?Където мине комунист - трева не никне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
Melani2
преди 11 години
Много добри новини,впечатляващи бих казала.Основни клиенти на СПА туризма ни са съседните страни,Винаги добре дошли:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
bertram
преди 11 години
въпросът, е че продукта, който прави е качествен....ако да е с червени бари...то 90% от бизнес 'елита' е с червени (бандитски пари)...ама нивото е трагично ниско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
ivancholak
преди 11 години
Шарлопов и нормален бизнес, абе вие не сте много добре. Точно този комсомолски секретар е проводник на най-дъртата комунистическа мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
Себулба,тук не споря. писах поста, че Шарлопов прави наистина качествен туристически продукт на Европейско ниво. А, че мутрите са прости е ясно по-ясно.... само дето не виждам как тъпанарите, които са на власт ще озаптят някой...не забравяй и ДПС ,които потриват ръце на резервната скамейка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
stasi666
преди 11 години
Само ако се предотврати превръщането на спа курортите в презастроени *** като Банско,Сл.бряг и т.н а кто гледам не се приема закон за 10 % застрояване така че успех на WC туризма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Характерна черта на номенклатурните капиталисти е, че не разбират от управление и затова си решават проблемите с корупционни практики. Така те предпочитат вместо устойчив бизнес, да направят нещо, което ще донесе бърза печалба. Малко по-дълга тема е, че всъщност бетонът, несъобразен с капацитета на ресурса не е точно начин а се печели. Олигарсите не знаят и как да правят кризисен мениджмънт.Шарлопов има възможност да се разграничи от кредините милионери, които държат по една банка и контролират по един дял във всички сектори, които са докопали. Той има възможност да покаже, че в България има нормален бизнес, а не само такъв въртян от мръсни пари. За съжаление очевидно в това интервю той е по-критичен към гражданското общество, отколкото към беззаконието и праните пари. С това той доста ясно заявява къде точно се намира той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
SEBULBA
преди 11 години
Берта, ако някой не ги озапти, няма да остане ни СПА, ни някакъв друг вид туризъм, освен алкохолния, защото родните предприемачи ОЧЕВИДНО не знаят що е туй баланс с природата и прекомерно застрояване. Не визирам конкретно г-н Шарлопов, а говоря за родните хотелиери. Дори и да направиш нещо хубаво, след няколко години като се окаже в средата на бетонно гето, олеква отвсякъде... ... и после знаем: БГ Олинклузив = вотка от туби, топли кренвирши и къпане в собствените си л*на...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
SEBULBA
преди 11 години
Така така... Кво готино си беше: с дребно подкупче заменяш една гора на майната си за атрактивен имот по морето, шариш на местния кмет и гл. архитект и почваш да лееш бетона....Ама нещеш ли, появяват се едни гадни еколози (Кви са тия ба, че и протестират), и ти развалят рахатя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още