IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Шарлопов: До 10 години делът на СПА туризма у нас ще e 30%

В България еколозите се изявяват като принципал, а това го няма никъде по света, посочва пред Investor.bg специалистът

08:40 | 04.02.13 г. 17
<p>
	<em>Стефан Шарлопов, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. Снимка: Личен архив</em></p>

Стефан Шарлопов, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. Снимка: Личен архив

- Какви са пречките пред развитието на СПА индустрията към днешна дата?

Мисля, че държавата не спъва бизнеса, затягат се правилата, бизнесът изсветлява. Но виждам сериозна опасност в две посоки. Първо – държавата даде минералните извори за стопанисване от общините, но 90 на сто от тях въобще не знаят за какво става въпрос.

Възможността кметът да дава концесия на определен извор по-скоро създава условия за корупция. Преди тези процедури бяха към екоминистерството, което премахна всички пречки при ползване на концесии за води и т. н. А сега с прехвърлянето към общините трябва да разчитаме на коректността и професионализма на кметовете. По-скоро чувам от колеги, че кметовете в някои населени места обясняват, че ще дадат разрешение за ползване или концесия, но при определени условия... Все пак мисля, че това е един период, който ще отмине. И това е едната пречка за развитието на балнео, СПА и уелнес туризма.

Втората пречка, която се задава, е неясната вълна от екоорганизации, които разбирам, че искат да бъдат страна по разрешителни режими за много инвестиции в туризма. Това го няма в целия свят. Когато има община и устройствен план и посочени правила и закон за Черноморието, еколози да искат едва ли не да са принципал и да преценяват дали има икономическа целесъобразност, е сериозна опасност. Ние сме за това дюни и защитени зони да са абсолютно непокътнати, но не приемаме идеята подобни организации да разрешават или забраняват определена инвестиция.

Иначе новият Закон за туризма е на финалната права. С него ще бъдат въведени редица нови регламенти относно категоризацията на хотелите, функциите на всеки един участник в туристическата индустрия, квалификация на кадрите и други. Смятам, че периодът, в който всеки си мислеше, че всичко в туризма е много лесно, отмина.

- Как ще коментирате заложените изисквания в закона, свързани с категоризацията на СПА комплексите?

В новия Закон за туризма са разписани ясно категориите и изискванията, на които трябва да отговаря един хотел, за да се нарече СПА хотел. Не искаме България да става евтина СПА дестинация. Трябва да се знае, че има много сериозни инвеститори, които задават високи критерии и ние работим по тях. Нашата асоциация е против това всеки, който си сложи едно джакузи да се назовава СПА хотел. Не може хора, които инвестират милиони в създаването на професионални СПА центрове да се сравняват с такива, които не отговарят на посочените критерии.

- По ваше мнение колко близо сме до възприемането на България като туристическа дестинация на четири сезона?

Смятам, че все повече доказателства има за това, защото България е позната като СПА дестинация буквално от една-две години. А това е процес, който при всички случаи ще доведе до сериозен човекопоток у нас. България има регистрирани 45 хиляди регистрирани паметника на културата, а с всеки изминал ден стават все повече. Древна страна сме и това ще се оцени. И колкото повече реклама има в тази посока, толкова по-добри плодове ще берем.

- От кого можем да се учим за СПА индустрията?

От много места. От чехи, немци, турци, тайландци. Но онова, което имаме като природна даденост е уникално и от там нататък трябва да открием своята идентичност.

Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
За прекомерното бетониране мисля не трябва да се винят инвеститорите, а администрацията. Все пак, тя е тази, която издава разрешителните. И ако администрацията си е на мястото, колкото и да иска някой да осе*е пейзажа няма да може. Все пак, не е работа (или поне не на първо място) на един инвеститор да има цялостен поглед върху даден регион - за това имаме и плащаме на администрация. И то плащаме не малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Какви еколози?!?!?Където мине комунист - трева не никне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
Melani2
преди 11 години
Много добри новини,впечатляващи бих казала.Основни клиенти на СПА туризма ни са съседните страни,Винаги добре дошли:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
bertram
преди 11 години
въпросът, е че продукта, който прави е качествен....ако да е с червени бари...то 90% от бизнес 'елита' е с червени (бандитски пари)...ама нивото е трагично ниско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
ivancholak
преди 11 години
Шарлопов и нормален бизнес, абе вие не сте много добре. Точно този комсомолски секретар е проводник на най-дъртата комунистическа мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
Себулба,тук не споря. писах поста, че Шарлопов прави наистина качествен туристически продукт на Европейско ниво. А, че мутрите са прости е ясно по-ясно.... само дето не виждам как тъпанарите, които са на власт ще озаптят някой...не забравяй и ДПС ,които потриват ръце на резервната скамейка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
stasi666
преди 11 години
Само ако се предотврати превръщането на спа курортите в презастроени *** като Банско,Сл.бряг и т.н а кто гледам не се приема закон за 10 % застрояване така че успех на WC туризма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Характерна черта на номенклатурните капиталисти е, че не разбират от управление и затова си решават проблемите с корупционни практики. Така те предпочитат вместо устойчив бизнес, да направят нещо, което ще донесе бърза печалба. Малко по-дълга тема е, че всъщност бетонът, несъобразен с капацитета на ресурса не е точно начин а се печели. Олигарсите не знаят и как да правят кризисен мениджмънт.Шарлопов има възможност да се разграничи от кредините милионери, които държат по една банка и контролират по един дял във всички сектори, които са докопали. Той има възможност да покаже, че в България има нормален бизнес, а не само такъв въртян от мръсни пари. За съжаление очевидно в това интервю той е по-критичен към гражданското общество, отколкото към беззаконието и праните пари. С това той доста ясно заявява къде точно се намира той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
SEBULBA
преди 11 години
Берта, ако някой не ги озапти, няма да остане ни СПА, ни някакъв друг вид туризъм, освен алкохолния, защото родните предприемачи ОЧЕВИДНО не знаят що е туй баланс с природата и прекомерно застрояване. Не визирам конкретно г-н Шарлопов, а говоря за родните хотелиери. Дори и да направиш нещо хубаво, след няколко години като се окаже в средата на бетонно гето, олеква отвсякъде... ... и после знаем: БГ Олинклузив = вотка от туби, топли кренвирши и къпане в собствените си л*на...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
SEBULBA
преди 11 години
Така така... Кво готино си беше: с дребно подкупче заменяш една гора на майната си за атрактивен имот по морето, шариш на местния кмет и гл. архитект и почваш да лееш бетона....Ама нещеш ли, появяват се едни гадни еколози (Кви са тия ба, че и протестират), и ти развалят рахатя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още